Točna v Českém Krumlově zůstane nejméně do roku 2015

Ministerstvo kultury spolu se zástupci města Český Krumlov a České Budějovice přišli s novou variantou, co s otáčivým hledištěm v Českém Krumlově. V zámecké zahradě, která je pod ochranou UNESCO, má vzniknout divadlo pod širým nebem nového typu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Otáčivé hlediště v Českém Krumlově

Otáčivé hlediště v Českém Krumlově | Foto: Jihočeské divadlo

Podle ministra kultury Václava Riedlbaucha jsou zatím jisté dvě věci: původní hlediště by se mělo s diváky otáčet minimálně do léta roku 2015 a lidé točnu v zámecké zahradě chtějí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Michaela Vetešková o budoucnosti točny v Českém Krumlově

"Chceme, aby byla točna v zahradě zachována. Je to víc než šedesátiletá tradice a divadelní fenomén," zdůraznil Riedlbauch.

I to, že divadlo pod širým nebem má v Českém Krumlově tradici, utvrzuje ministra v názoru, že točna do zahrady patří a stěhovat se jinam nebude.

"Za další je potřeba najít cestu, která by odstranila problémy s památkovou ochranou objektu Bellarie a vůbec zahrady jako takové," dodal Riedlbauch.

Výbor světového dědictví UNESCO, který v roce 1992 zapsal centrum Českého Krumlova na svůj prestižní seznam, požaduje otáčivé hlediště odstranit.

Novou točnu by mohla zaplatit EU

Vybudování nového typu divadla v zahradě by mohly podle ministra financovat strukturální fondy Evropské unie z oblasti na projekty oživování památek.

"Teď je ještě šance si u tohoto projektu sáhnout na evropské peníze. Jejich čerpání končí v roce 2013, to je jedinečná časová dimenze, která se nebude opakovat, čili stát do toho bude dávat poměrně malou část peněz," připomněl Riedlbauch.

Projekty musí být hotové do roku 2015 a tento termín by vyhovoval i dohodě, podle níž by točna ve stávající podobě měla zmizet do roku 2016. Tento závazek obsahuje dopis, který výboru UNESCO zaslala v lednu 2007 tehdejší ministryně kultury Helena Třeštíková.

Jak vysvětlil ředitel Jihočeského divadla Jiří Šesták, ve hře o novou podobu hlediště je několik variant: točna v současné podobě, točna zapuštěná do země nebo montovatelná konstrukce.

"Já osobně bych se velmi přikláněl, aby do hry vstoupil patentovaný model pana Brehmse polydimenzionálního divadla. Myslím si, že by to z otáčivého hlediště, které je významný fenomén, udělalo světový unikát," uvedl Šesták.

Ředitel divadla, které točnu provozuje, ale dodal, že v současné době je pro něj nejdůležitější to, že může plánovat program na dalších pět sezón.

Martin Hromádka, Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme