Pašerákům se daří dodávat do Gazy i nejnovější auta

Ačkoli Izrael drží už více než dva roky pásmo Gazy v hospodářské izolaci, pašeráci už našli způsob, jak na palestinské území dostat nejnovější auta. Informují o tom arabská média.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Město Gaza

Město Gaza | Foto: mogaza.org/city/ features/remal.htm

Izrael pouští do Gazy pouze nejnutnější humanitární dodávky a většina spotřebního zboží tam proudí pašeráckými tunely z Egypta. Úplně stejné je to i s automobily.

Po Gaze už jezdí nejméně deset aut letošní výroby. Způsob jejich dopravy je složitý, ale zjevně se vyplatí, protože vozy se pašují na zakázku pro opravdu bohaté Palestince. Obchodníci je nejprve na egyptské straně rozloží na několik dílů a po pronesení skrz tunely je zase na palestinské straně smontují.

Desítkami tunelů proudí do Gazy velká část potravin, benzín, oblečení, cigarety a přes razie islamistů z hnutí Hamás také drogy.

Izraeli nejvíc vadí, že se tudy dostávají k palestinským radikálům také zbraně. Židovský stát drží Gazu v izolaci kvůli tomu, že tam vládne Hamás.

Břetislav Tureček, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme