Ekonom Marek: úsilí Janoty o snížení deficitu rozpočtu je donkichotské

Už zítra chce ministr financí Eduard Janota jednat se zástupci politických stran o rozpočtu a opatřeních na snížení jeho schodku. Balíček opatření by měl podle Janoty snížit deficit na 160 až 180 miliard korun. Bez opatření by se jinak vyšplhal na 230 miliard. I proto chce Eduard Janota bojovat za to, aby se politické strany na balíčku dohodly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eduard Janota

Eduard Janota | Zdroj: ČTK

"Já opravdu nechci být tím ministrem financí, který by oficiálně předložil za vládu do poslanecké sněmovny rozpočet s tak obrovským deficitem. Proto se snažím přesvědčit politické strany, že je potřeba hledat řešení na příjmové i výdajové straně, která by pomohla deficit snížit," říká ministr financí Eduard Janota.

Podle analytika společnosti Patria Davida Marka je sestavení rozpočtu s deficitem 160-180 miliard korun sice možné, ale jen za cenu poměrně drastických zásahů do provozních výdajů státu. "Je to ale maximum možného a pokud se jedná o průchodnost politickou scénou, pak je to možná za hranicí možného," vysvětlil Marek ve vysílání Rádia Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom David Marek o možnostech snížení rozpočotového deficitu

Janotův návrh podporuje, domnívá se, že by to bylo nejmenší zlo. "Myslím, že úřednická vláda zvolila velmi pragmatický přístup - 50:50, tedy polovina snižování deficitu na straně úspor a polovina na straně zvýšení některých daní. Nejmenším zlem by bylo přijmout to, co navrhuje pan Janota, tedy kombinace obojího. Vybrat si nejlepší opatření z obou stran - na jedné straně zvýšit některé daně, a to ty, které méně škodí ekonomice, na druhé straně snížit výdaje, které je možné krátkodobě omezit," míní Marek.

Naděje na schválení Janotova balíčku je malá

Na druhé straně Marek příliš nevěří, že Janotovy návrhy projdou parlamentem. "Mně se zdá, že šetřit chce jen pan Janota s panem Fischerem. Politické strany, ani ostatní ministři zatím ochotu příliš neprojevili. Proto ten navržený koncept je asi nejprůchodnější, ale myslím si, že je to trochu donkichotské snažení," řekl Marek.

Podle Marka má smysl pouze projednávat balíček jako celek. "Jakmile se to začne rozpitvávat, tak dojdeme k tomu, že po lopotném úsilí těsně před Silvestrem schválíme rozpočet s deficitem třeba 225 miliard místo 230, což nemá skutečně velký význam. Pokud balíček rozporcujeme, tak předpokládám, že to nakonec takto dopadne, a to je jen ztráta času," je přesvědčen Marek, který navíc nevěří, že by případně schválený rozpočet jakákoliv vláda dodržovala.

"Obávám se, že při tom přístupu, jaký jsme viděli v posledních letech, a je jedno, jakou jsme měli vládu, je riziko nedodržení rozpočtu vysoké," uzavřel pesimisticky Marek.

Ladislav Dvořák, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme