Klaus a Topolánek se shodují: prioritou je sestavení úsporného rozpočtu

Po předsedovi ČSSD Jiřím Paroubkovi se prezident Václav Klaus setkal na Pražském hradě i s předsedou občanských demokratů Mirkem Topolánkem. Mluvili spolu o možnostech jak dojít k volbám a přijmout státní rozpočet.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Václav Klaus přijal na Pražském hradě předsedu ODS Mirka Topolánka

Prezident Václav Klaus přijal na Pražském hradě předsedu ODS Mirka Topolánka | Zdroj: ČTK

Prezident Václav Klaus po schůzce s předsedou ODS Mirkem Topolánkem řekl, že mezi politickými stranami panuje velmi nízká shoda na způsobu řešení současné politické situace.

Podle prezidenta tak není pravděpodobné, že by země dospěla k uspořádání předčasných voleb. Spíše se jeví pravděpodobné volby v řádném termínu příští rok na jaře. Na tyto volby se podle Topolánka v zásadě připravuje i ODS.

"Myslím, že nejdůležitější je, že oba politikové konstatovali, že je velmi malá možnost dohody politických stran na jakémkoliv řešení předčasných voleb. A potom samozřejmě sdělení Mirka Topolánka, že ODS v zásadě akceptuje řádný termín voleb a že se něj připravuje. Z tohoto hlediska ani nemám dokonce pocit, že existuje nějaká ústavní krize," řekl v Poledních ozvěnách Radiožurnálu komentátor Českého rozhlasu 6, Radko Kubičko.

Přehrát

00:00 / 00:00

O řešení politické krize jednal na Pražském hradě předseda ODS - téma pro komentátora ČRo 6 Radko Kubička.

Prezident také čeká, že strany budou dál podporovat vládu Jana Fischera i kvůli tomu, že ji čekají důležité kroky.

"Byl bych velmi rád,kdyby se podařilo nalézt nějakou elementární shodu na politické scéně - její formu zatím nechci předurčovat nebo předjímat - aby tato vláda dostala pocit, že vládnout může, že se nemá obávat udělat nějaká důležitá rozhodnutí. To je velmi zapotřebí," řekl Václav Klaus.

Klíčovým rozhodnutím v této věci je podle prezidenta vytvoření maximálně úsporného státního rozpočtu na příští rok. To vidí jako hlavní také předseda ODS Mirek Topolánek. Podle něj by ale vláda Jana Fischera měla dostat nový mandát. A to proto, že se mění období, po které Českou republiku povede.

"Vláda premiéra Jana Fischera je naprosto plnohodnotná a může klidně vládnout až do řádných voleb. Žádný mandát obnovovat nemusí. Leda, by musela třeba čelit hlasování o nedůvěře. Jenomže Jiří Paroubek už naznačil, že ČSSD nebude vyslovovat nedůvěru vládě Fischera. Takže by se de facto nemuselo dít nic. I když je to samozřejmě otázka dohody politiků, jestli budou chtít ten mandát nějakým způsobem obnovit," uvedl Kubičko.

Prezident Václav Klaus závěrem dodal, že chce ještě na Pražském hradě sejít s předsedou vlády Janem Fischerem.

Václava Marešová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme