Menší nemocnice se obávají, že dostanou málo peněz od pojišťoven

Menší nemocnice si stěžují, že nebudou mít na vyšší platy pro sestry. Zatím na tom podle nich nic nezměnilo ani další jednání se zdravotními pojišťovnami o cenách zdravotnické péče na příští rok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nové vozy Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje

Nové vozy Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje | Foto: Milan Brunclík

Pojišťovny se hájí tím, že stomatologové, gynekologové, dopravci, rychlá záchranná služba a ambulantní psychologové už dohodu mají.

"U ostatních segmentů si nemyslím, že by se jednalo o dramatickou nedohodu. Obávám se, že je to ze strany těch zdravotnických zařízení trochu alibismus, spoléhají na to, že ministerstvo zdravotnictví jim možná nakonec v cenových jednáních vytvoří o něco příznivější podmínky, než jim mohly nabídnout zdravotní pojišťovny," řekl Českému rozhlasu Ladislav Frydrych ze Svazu zdravotních pojišťoven:.

Zdravotní pojišťovny vyčlenily letos na zvýšení platů miliardu korun. Jak říká Stanislav Fiala z Asociace českých a moravských nemocnic, malé nemocnice by potřebovaly víc:

"Spočítali jsme tu částku za jedno pololetí na tři miliardy korun. V podstatě tedy není na zvýšení platů lékařů a sester v příštím roce. Pokud pojišťovny nezvýší úhrady, bude to vzato na úkor pacientů, na úkor snížení zdravotní péče, standardů ubytování, stravování, ale i léků, prostě na víc nebude."

Lenka Jansová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme