18. 9.

17. září 2009

Sevda Alekperzadeh - Sevdali Dunya

Baku, hlavní město Ázerbajdžánu, je sice z evropského pohledu součástí 0rientu, ale přitom má velmi živou jazzovou scénu, důkazem je i velké množství videozáznamů dostupných na serveru YouTube. Jedna z možných příčin je v tom, že ázerbajdžándský hudební systém mugham, podobně jako hudba dalších orientálních zemí, klade důraz na improvizaci, což je základní disciplina jazzu. Daleko významnějším důvodem je ale nafta z Kaspického moře. Díky ní se hlavní město Baku stalo už na konci 19. století kosmopolitním podnikatelským centrem, které bylo propojené se západními metropolemi, dokonce se mu říkalo Paříž Orientu. Ázerbajdžánská hudba pronikla na komerčně vydávané hudební nosiče už kolem roku 1910, hudebník a básník Vagif Samadoglu píše, že jazz se v Baku hrál už na počátku sovětské éry.

Hvězdou dnešní azerbajdžánské hudební scény je zpěvačka Sevda Alekperzadeh, jejíž alba pronikla i do evropské distribuce: poslední z nich, Sevdali Dunya, vyšlo letos.

Ele Deme

Bana, Bana Gel

UNESCO vyhlásilo tradiční hudbu Azerbajdžánu za světový kulturní klenot, a Sevda Alekperzadeh na svém albu zařadila především úpravy azerbjžánských lidových melodií. K těm nejpůsobivějším patří Getme getme, Lásko neopouštěj mě.

Getme-getme

Almani Atdim Xarala

Sevda Alekperzadeh natočila své album Sevdali Dunya, Světy lásky, s doprovodem klavíru, perkusí, kavkazské šalmaje duduk, v některých skladbách se přidá i violoncello či arabská loutna oud. V adaptaci milostné písně Ay Giz se k základní sestavě připojí saxofony, trubka a kytara.

Ay Giz

Gobustan

Elimi Bicaq Kesibdir

Bayati Siraz

Spustit audio