Pomocí balónu na Měsíc?

Je to sice trochu nadsázka, ale určitě to není nesmysl ani žert. Už za několik týdnů zřejmě podnikne soukromá rumunská skupina ARCA důležitý test svého originálního raketového systému. Jeho základní stupeň má totiž tvořit balón, který vystoupá do stratosféry.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Raketa HAAS, pojmenovaná po středověkém rumunské kontruktérovi Conradu Haasovi, startuje velmi netradičně.

Raketa HAAS, pojmenovaná po středověkém rumunské kontruktérovi Conradu Haasovi, startuje velmi netradičně. | Foto: ARCA

Samotné raketové stupně pak budou startovat až z tohoto balónu umístěného nad nejhustšími vrstvami atmosféry, a to dost sníží technické nároky pro opuštění Země. Několik dalších testovacích letů snad rumunským technikům umožní dopravit do konce r. 2012 mobilní sondu na Měsíc, a splní tak podmínky ceny Google Lunar X Prize. Vítěz této ceny může obdržet 20 až 30 milonů dolarů.

ARCA (Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică, anglicky Romanian Cosmonautics and Aeronautics Association) je jedním z nejvážnějších ze zatím devatenácti účastníků této měsíční ceny určené soukromým společnostem. Tato společnost systematicky projektuje a vyvíjí různé komponenty pro vypouštění raket, bezpilotních sond a dokonce i pilotovaných kabin do kosmu.

Nosný balón má někdy v říjnu vynést 3 raketové stupně systému Helen plus a kapsli s přístroji (v podstatě již European Lunar Lander) do výšky 14 kilometrů. V této výšce se zapálí první stupeň systému, který za sebou na kabelu potáhne (!) stupně další. Jakmile palivo prvního stupně dohoří, na základě příkazu palubního počítače se odpojí, zažehne se stupeň druhý atd. Říjnový let, který nese označení "Mise 3", má být pouze balistický, to znamená, že přístrojová kapsle se ještě nedostane na oběžnou dráhu. Let potrvá řádově minuty a kapsle nakonec spadne do moře, odkud bude vylovena.

Účelem "Mise 3" má zatím být jen vyzkoušení všech přístrojů a originálních komponent systému. Je například zajímavé, že hlavním materiálem raketových stupňů Helen jsou kompozitní materiály a jedinou použitou pohonnou látkou je 70% peroxid vodíku, který nepotřebuje okysličovadlo. Celý systém, zavěšený pod balónem, bude vážit asi 2 tuny.

Bude jistě zajímavé sledovat, jestli se rumunským nadšencům podaří všechny problémy kolem tohoto velmi netypického raketového systému zvládnout.

Pavel Vachtl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme