Německá Spolková rada schválila prováděcí zákony k Lisabonské smlouvě

Německo učinilo předposlední krok k ratifikaci Lisabonské smlouvy o Evropské unii. Doprovodné zákony k tomuto unijnímu dokumentu totiž schválila horní parlamentní komora, tedy Spolková rada. Teď už k dokončení ratifikace chybí jen podpis německého prezidenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Účastníci Lisabonského summitu

Účastníci Lisabonského summitu | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Doprovodné zákony, o kterých rozhodovali němečtí zákonodárci, mají posílit pravomoci národního parlamentu v evropských záležitostech. Ratifikaci Lisabonské smlouvy tím podmínil německý ústavní soud.

"Lisabonská smlouva byla u německého ústavního soudu obklíčena. Obrátila se proti ni pravice - jeden z poslanců bavorské CSU. A také levicová strana Levice. Obě strany se - ovšem účelově - bály o suverenitu Německa. Celou řadu jejich námitek ale ústavní soud odmítl. Vyjádřil se však k věcem, na které se ho nikdo neptal, což vyvolalo velkou debatu v Německu. A k těm patří právě i spolupůsobení parlamentu," vysvětlil pro Rádio Česko berlínský spolupracovník Jaroslav Šonka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Německý parlament uvolnil cestu k ratifikaci Lisabonské smlouvy - téma pro berlínského spolupracovníka Rádia Česko Jaroslava Šonku.

Lisabonskou smlouvu, která reformuje rozšířenou Evropskou unii, může nyní podepsat prezident Horst Köhler. Tento závěrečný krok by měl být už jen pouhou formalitou. Podobně jako v Česku se ale taky u našich západních sousedů očekávají nové stížnosti k Ústavnímu soudu.

Jednu z nich hodlá podat bývalý šéf společnosti Thyssen Dieter Spethmann, který má pocit, že při zesílení evropské integrace jsou kompetence Spolkového sněmu stále nedostatečné. Přijetí doprovodných zákonů oběma parlamentními komorami mu nestačí.

Ministerský předseda Severního Porýní-Vestfálska Jürgen Rüttgers si naopak myslí, že prováděcí normy zajišťují dostatečnou akceschopnost Německa v Evropě.

Smlouvu dosud neschválily čtyři země

Smlouva o reformě Evropské unie čeká na schválení vedle Německa také v České republice, Polsku a Irsku.

V Česku smlouva prošla parlamentem, chybí ale podpis prezidenta Václava Klause. Hlava státu nehodlá dokument podepsat, dokud o něm nerozhodnou zbývající evropské země a také český Ústavní soud.

V Polsku podmiňuje prezident Lech Kaczynski podpis Lisabonské smlouvy její ratifikací v Německu a Irsku. Irové budou o reformní smlouvě podruhé rozhodovat v referendu v říjnu, odhaduje se, že tentokrát řeknou ano.

Jiří Hošek, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme