EU navrhne světu omezení odměn bankéřů

Evropská unie půjde na summit 20 největších ekonomik světa s návrhem na omezení odměn bankéřů. Lídři evropské sedmadvacítky se na tom shodli na mimořádné schůzce v Bruselu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

klienti u přepážky

klienti u přepážky | Foto: Archiv ČRo

Právě o limitech bonusů manažerů bank budou země skupiny G20 jednat příští týden na summitu v americkém Pittsburgu. Budou hledat způsoby reformy finančního sektoru, aby se předešlo dalším krizím.

Bonusová bublina v noci splaskla. Oznámil Fredrik Reinfeldt premiér Švédska, které tento půlrok Unii předsedá. Premiéři a prezidenti sedmadvacítky se dohodli, že na pittsburském summitu navrhnou, aby se odměny bankovních manažerů odvíjely od hospodářských výsledků.

Aby je bankéři neměli zaručené a dozorčí orgány banky mohly jejich vyplácení zrušit v případě špatných výsledků firmy. Země skupiny G20 mohou podle Reinfelda sehrát zásadní roli v reformě finančních trhů, aby se podobná krize, rozpoutaná právě před rokem, už neopakovala.

Některé banky podle Reinfelda vděčí za přežití podpoře z peněz daňových poplatníků. Bylo by tedy nemorální, aby z toho v budoucnu těžily a krizi braly jen jako drobnou epizodu.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme