NATO chce více spolupracovat s Ruskem

Severoatlantická aliance by měla podle generálního tajemníka Aliance Anderse Fogha Rasmussena více spolupracovat s Ruskem. Třeba i na budování protiraketové obrany, která byla až do včerejška jablkem sváru mezi Moskvou a NATO. Generální tajemník Aliance to uvedl na přednášce v Bruselu v projevu nazvaném "NATO a Rusko: nový začátek".

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Anders Fogh Rasmussen

Anders Fogh Rasmussen | Foto: OSN

Podle bruselského zpravodaje Českého rozhlasu Pavla Nováka byl projev velmi vstřícný vůči Rusku. "Rasmussen řekl: Vynaložili jsme spoustu energie na to, co nás dělí - zaměřme se nyní na to, co nás spojuje. Uvedl, že spolupracovat s Ruskem je nutnost, ne volba. Není prý snílek, aby si myslel, že některé rozdíly v názorech zmizí přes noc, to se týká především situace na Kavkaze, ale přesto můžeme spolupracovat v mnoha oblastech společného zájmu - potírání terorismu, nešíření jaderných zbraní," popsal obsah projevu Pavel Novák ve vysílání Rádia Česko.

Generální tajemník NATO se podle Nováka dotkl i možné spolupráce na budování společné protiraketové obrany. Konkrétně navrhl, že by NATO a Rusko měly prozkoumat možnosti eventuálního propojení protiraketových systémů USA, NATO a Ruska. K integraci by mohlo pak dojít v příhodném čase.

Přehrát

00:00 / 00:00

Severoatlantická aliance by měla více spolupracovat s Ruskem. Více bruselský zpravodaj Pavel Novák.

Nové členské státy NATO nezůstanou bez ochrany

Rasmussen také prohlásil, že přehodnocení plánů USA na vybudování protiraketového deštníku považuje za dobrý krok. Ujistil ale nové členské státy, že se nemusejí obávat, že by jim chyběly nějaké bezpečnostní záruky. Jak Rasmussen řekl, dokonce to umožní větší zapojení samotné Aliance do budování systému protiraketové obrany.

"Nové plány umožní, aby byly protiraketové prostředky připraveny dříve, než s tím počítaly předchozí plány. Do těchto plánů se mhou zapojit všechny spojenci a také mohou všechny chránit. Není tedy důvod se obávat, že tyto plány sníží obranyschopnost některého ze spojenců. Zlepšení vztahů mezi NATO a Ruskem bude ku prospěchu východních spojenců, protože se sníží napětí v Evropě. Nikdo by neměl pochybovat o platnosti článku 5 smlouvy NATO- o vzájemné pomoci ohroženým spojencům," uvedl v projevu Rasmussen.

Přehrát

00:00 / 00:00

odborník na rusko-americké vztahy Jakub Kulhánek z Asociace pro mezinárodní otázky o vztazích NATO-Rusko po zrušení plánů na vybudování protiraketového štítu ve střední Evropě

Podle Nováka není zatím jisté, zda se rýsuje nová éra vztahů Aliance s Ruskem, i když přednáška se tak jmenovala. "Zatím NATO vyzvalo Rusko. Uvidíme jeho odezvu poté, co včera zmizelo jedno z jablk sváru. Možnost zlepšení vztahů NATO, USA a Rusko tu nyní bezesporu je," shrnul Novák.

Rusko nabídku Severoatlantické aliance přivítalo. Ruský premiér Vladimir Putin zároveň označil za správné a odvážné rozhodnutí amerického prezidenta Baracka Obamy zastavit plány na vybudování protiraketové obrany v Evropě.

Ruský velvyslanec při NATO Dmitrij Rogozin, jeden z vůbec nejhlasitějších kritiků protitraketového štítu, označil nabídku aliančního šéfa za pozitivní a konstruktivní. Rusko podle Rogozina společně s NATO všechny návrhy podrobně prostuduje. Velvyslanec při alianci také naznačil, že Moskva zastaví plány na rozmístění raket středního doletu v Kaliningradu nedaleko Polska a Litvy, čímž Rusko hrozilo jako odpovědí na americký protiraketový deštník. Rozhodnutí Obamovy administrativy pozastavit jeho budování dnes pochválil ruský premiér Vladimir Putin, zároveň ale dodal, že Rusko očekává ze strany Washingtonu další vstřícné kroky.

Protiraketový obranný systém USA v Česku a Polsku nebude
Američané ustupují od plánů na stavbu protiraketového štítu ve střední Evropě
M. Topolánek: Konec radaru souvisí s pádem vlády, není to dobrá zpráva
Medvěděv ocenil USA za ústup od protiraketového štítu

Pavel Novák, Lenka Kabrhelová, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme