Výše schodku příštího rozpočtu není definitivně naplánovaná

Snaha ministra financí Eduarda Janoty stlačit schodek státního rozpočtu pro příští rok se možná setkává s odezvou u parlamentních politických stran. Po schůzce s ekonomickými experty všech stran oznámil, že by se díky jeho návrhu úsporných kroků mohl plánovaný deficit dostat z hrozivých 230 až pod 160 miliard korun. Teď se bude dál jednat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze

Peníze | Foto: Fotobanka stock.xchng

Vyplynulo to z Janotovy schůzky s ekonomickými odborníky parlamentních stran. Byl na ní i zástupce ODS Martin Kocourek. V Radiofóru připomněl, že cílem schůzky nebylo nalezení shody, ale ujasnit si, co kdo chce.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Sedláčková diskutuje v Radiofóru s M. Kocourkem a J. Mládkem o přípravě rozpočtu

Podle Kocourka má ODS výhrady k nepoměru mezi růstem daní, který je ve výši 50 miliard korun, a výdaji, které jsou redukovány o 25 miliard - představa strany o poměru byla 1:1, kolem 30 až 35 miliard. Výhrady mají občanští demokraté i u navyšování přímých daní.

Ekonomický expert ČSSD Jan Mládek řekl, že dohodu sice oznámit nemůže, ale vidí cestu ke kompromisu. Ocenil zejména úvahu o druhé sazbě daně z příjmu fyzických osob. Některé věci jsou pro ČSSD nepřijatelné, ale zdá se, že bude možné nalézt kompromis při hlasování v parlamentu.

Mládek také zdůraznil, že ČSSD dál prosazuje, aby se o rozpočtu hlasovalo po jednotlivých bodech, nikoli jako o celkovém balíku.

I další politické strany mají k jednotlivým krokům výhrady, znovu se tak u jednoho stolu sejdou v pondělí. Podle ministra financí Eduarda Janoty poslanci rozpočet projednají příští týden.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik Pavel Sobíšek o rozpočtu ve Stalo se dnes

Analytik Unicredit Bank Pavel Sobíšek v pořadu Radiožurnálu Stalo se dnes vyjádřil přesvědčení, že se jednání ubírají správným směrem. Podle něho všechny politické strany musejí počítat s určitým kompromisem, politici si musejí uvědomit nutnost úsporného rozpočtu.

Milan Kopp, Veronika Sedláčková, Jan Richter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme