V Německu vypukl skandál s dvojím pobíráním poslaneckých náhrad

Diety europoslance a zároveň tučnou penzi coby někdejší zemský ministr pobírá známý politik německé SPD Jo Leinen. Podle deníku BILD mu to nová pravidla skutečně umožňují. Poslanec se prý vyplácení plné penze chtěl vzdát, ale údajně zapomněl tak v předepsaném termínu učinit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jo Leinen

Jo Leinen | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Známému německému politikovi Jo Leinenovi tak měsíčně chodí na účet diety europoslance ve výši 7665 eur plus dalších 7100 eur coby plná penze vyplácené spolkovou zemí Sársko. Tam politik působil ve funkci ministra životního prostředí.

Aby toho podle deníku BILD nebylo málo, má častý kritik českého prezidenta Václava Klause nárok na dalších 4200 eur na pokrytí nejrůznějších výdajů.

Než nový status europoslance vstoupil v platnost, sociálně demokratický politik slíbil, že bude dále čerpat odměny podle německého práva. Jinými slovy, že ministerskou penzi nebude pobírat v plné výši. Tuto skutečnost měl do 13. srpna oznámit Evropskému parlamentu, což ale neučinil.

BILD se domnívá, že úmyslně. Poslanecká frakce německé sociálně-demokratické strany vše svaluje na administrativní chybu.

Jiří Hošek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme