Asistenční psi ,promovali' na pražském cvičišti

Šestnáct vycvičených asistenčních psů si na cvičišti v Praze - Motole přebrali jejich noví majitelé. Výcvikové centrum pro postižené Helppes je slavnostně předalo při takzvané promoci psích studentů. Stalo se tak už posedmé.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pyrenejský horský pes

Pyrenejský horský pes | Foto: Martin Smrček

Jak v Ranním Interview Radiožurnálu řekla ředitelka centra Helppes Zuzana Daušová, psi jsou cvičeni ve spolupráci s novým majitelem, přesně podle jeho postižení a rodinného zázemí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zuzana Doušová z centra Helppes v Ranním Interview Radiožurnálu o cvičení asistenčních psů

"Může rozsvěcet a zhasínat světla, otevírat dveře, otevírat šuplíky, podat léky, pomoci při svlékání a oblékání, může vrátit klientovi ruku zpátky na elektrický ovladač vozíku - ne každý má tu sílu, aby svou ruku vrátil, může třeba narovnat hlavu. Je toho moc, co vycvičený pes dokáže, zčásti i nahradit osobního asistenta nebo rodinného příslušníka."

"Každý z těchto psů as klientů má svého patrona. Jsou to například Monika Absolonová, Pavel Šporcl nebo Ivan Trojan. A samozřejmě Marta Kubišová, naše čestná členka a dlouholetá spolupracovnice," dodává ještě Zuzana Doušová z centra Helppes.

Klára Bílá, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme