Výstava Alfonse Muchy vzbudila v Montpellier velký zájem

Ve francouzském Montpellier končí výstava malíře Alfonse Muchy, která během tří měsíců vzbudila na jihu Francie velký zájem. Také proto, že se organizátorům podařilo shromáždit nevídaný počet - téměř tři stovky uměleckých předmětů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alfons Mucha ve svém pařížském ateliéru

Alfons Mucha ve svém pařížském ateliéru | Foto: repro

"Bohužel, nemůžeme výstavu prodloužit ani o den. Čekají na ní v Mnichově, proto jsme měli otevřeno sedm dní v týdnu," vysvětluje Nicol Bigasová z místní kulturní rady.

Výstava jednoho z nejslavnějších českých umělců, která putuje po evropských městech, představuje výběr ze všech oborů tvůrčí činnosti Alfonze Muchy. Exponáty byly zapůjčeny z mnoha významných světových sbírek.

V Montpellier bylo k vidění na 280 uměleckých předmětů - plakáty, ale i šperky, ozdoby, fotografie, obrazy. Samostatná sekce byla věnována přátelství Muchy se Sarou Bernhardtovou, další pak rekonstrukci pavilonu na Světové výstavě v Bosně a Hercegovině. K vidění byly také dva obrazy z cyklu Slovanské epopeje.

A jak se návštěvníkům výstava líbila? "Velmi, líbí se mi, že je tady k vidění více věcí. Je z toho patrné, jak velký záběr Mucha měl, je to opravdu zajímavé; Jsem ráda, že Francie vzdala Alfonsi Muchovi hold touto výstavou. Viděla jsem podobnou výstavu už v Praze a tady jsem se přišla hlavně podívat na věci, které v Praze nebyly; Mě osobně se nejvíce líbí šperky, které navrhoval," zněly odovědi.

Muchův plakát | Foto: mucha.cz

Afons Mucha strávil nejdelší část svého francouzského pobytu v Paříži, kde měl v ulici Val de Grace - v blízkosti známého kostela a nedaleko Lucemburské zahrady - svůj ateliér. Po umělcově smrti se tam usadil jeho syn Jiří Mucha.

Jedním z největších světových sběratelů plakátů Alfonse Muchy je i bývalý tenista Ivan Lendl.

Jan Šmíd, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme