Fillovo Zátiší s mandolínou prodáno za 9 milionů

Fillovo Zátiší s mandolínou bylo vydraženo za více než 9 milionů korun. Aukce tohoto oleje na plátně s vyvolávací cenou 2 a půl milionu trvala téměř 10 minut.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Emil Filla. zátiší s mandolínou

Emil Filla. zátiší s mandolínou

Od svého začátku uvedla účastníky aukce do varu. Okamžiky napětí se střídaly s oživením v sále při vyšších příhozech. Těch bylo celkem 36.

Hned při prvním se cena draženého obrazu zvedla o celý jeden milion korun.

Zátiší Emila Filly bylo ve slavné sbírce klasiků české moderní malby bývalého ředitele Kunsthalle v Düsseldorfu Jaroslava Borovičky. Kolekci v 50. letech zabavila státní bezpečnost a zátiší se tak dostalo nejprve do pražské Národní galerie a pak do Oblastní galerie v Olomouci. Majiteli se vrátila až po listopadu 1989.

Nejdražší dílo Emila Filly prodané na českém aukčním trhu je obraz Dívka s mandolínou, vydražené loni v květnu za 11 milionů korun.

Kateřina Křenová, Petr Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme