Úsporná opatření schválila vláda, na řadě je sněmovna

Balík úsporných opatření, který má snížit rekordní schodek státního hospodaření v příštím roce, jednomyslně schválila vláda. Propad veřejných financí by tak mohl představovat zhruba 155 miliard korun, proti naplánovaným 230 miliardám.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Eduard Janota

Ministr financí Eduard Janota | Foto: Tomáš Adamec

Vláda schválila balíček ministra financí Eduarda Janoty jednomyslně, sněmovna ho dostane na stůl ve čtvrtek. Poslanci projednají navrhovaná opatření ve zrychleném řízení. Umožní jim to vyhlášený stav legislativní nouze. Změny tak mohou být schváleny v jednom čtení.

Vláda se navíc rozhodla, že jednání o úsporném balíčku bude brát jako test důvěry vládě. Po jednání poslanecké sněmovny se vláda rozhodne, zda pokračovat, či ne.

Politici mají k "balíčku" výhrady

ODS schválí balíček ministra financí, pokud zůstane v podobě, kterou schválila vláda. Pokud by poslanci pozměnili výdaje rozpočtu, občanští demokraté by návrh nepodpořili. Podle svého místopředsedy Petra Nečase se tak ODS rozhodla i proto, že Janotův balíček nepovažuje za úsporný a rozpočet za protikrizový.

"Vzhledem k tomu, že poměr navýšení příjmů, respektive zvýšení daní přesahuje 50 miliard vůči zhruba 25 miliardám na straně snížení výdajů, tak nazvat tento balíček úsporným vyžaduje velkou dávku fantazie."

"Očekáváme-li určité zastavení ekonomické recese a mírné náznaky růstu v příštím roce, tak to poslední, co česká ekonomika potřebuje je plošné a masivní zvýšení daní, které může ohrozit tyto počátky ekonomického růstu," řekl Nečas.

ČSSD bude chtít ve sněmovně Janotův balíček měnit. Schodek ve výši 155 miliard chce ale strana podle místopředsedy Milana Urbana zachovat.

"My určitě nechceme schvalovat balíček jako celek. Některé věci jsme s zaťatými zuby vydrželi ale některé vůbec ne. Například zvýšení snížené sazby DPH nebo krácení rodičovských dávek. To jsou věci pro nás nepřijatelné a těžko si dovedu představit, že bychom ten balíček jako celek podpořili," řekl Urban.

Opatření ministra financí nepodpoří také KSČM, hlasovat pro budou naopak zástupci TOP 09. Strana zelených a KDU-ČSL se zatím jasně nevyjádřily. Zelení ale kritizují úspory na platech učitelů a lidovcům se nelíbí škrty v sociální oblasti.

Proti jsou i odbory

Odbory odmítají schválení úsporného balíčku podpořit. Důvodů je několik - nejvíce odborům vadí snížení porodného a příspěvků pro rodiny s dětmi. Podle šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů Milana Štěcha je nepřijatelné také snížení platů zamětnanců o 4 procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Odborového Svazu Kovo Josef Středula o protikrizovém balíčku.

Přesto odboráři věří, že se ve sněmovně dospěje k přijatelnému kompromisu. Podle předsedy Odborového Svazu Kovo Josefa Středuly pak odbory poslanecké sněmovně navrhnou konkrétní opatření. Stát by podle něj velice ušetřil, kdyby lépe kontroloval například daňové úniky.

"Mělo by dojít ke zvýšení kontroly státu, protože běžný občan nemůže odejít do daňového ráje. K tomu dochází u právnických osob a kvůli tomu pak nejsou v České republice zdroje. Ty se přesouvají většinou jen osobám. S tím nemůže souhlasit. Stejně jako se zneužíváním dávek v nezaměstnanosti u řady podniků.," řekl Středula.

S tím souhlasí i šéf poslaneckého klubu Strany zelených Přemysl Rabas. "Je tady mnoho případů, kdy dochází k propojení byznysu a politiky. A jakmile vyšetřování začne, tak se to odkládá. Proto musí být lepší kontrola ze strany státu," řekl Rabas.

Zaměstnavatelé naopak chtějí, aby byl Janotův balíček schválen, požadují také, aby politici prodloužili mandát současné vládě. Podle Jaroslava Hanáka ze Svazu průmyslu a dopravy by také české ekonomice pomohlo, kdyby politici aktivně více podporovali český byznys.

"Vyzvali jsme předsedu vlády, ministry a vyzývám tím i prezidenta republiky, aby s námi více jezdili na podporu exportu. Jsme exportní ekonomika a potřebujeme, aby s námi vládní činitelé jezdili do Jižní Ameriky, Afriky, do Asie. Aby pomohli českému byznysu," řekl Hanák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Úsporný balíček ministra Janoty hodnotil na Rádiu Česko analytik společnosti Patria finance David Marek

Analytik společnosti Patria finance David Marek hodnotí úsporný balíček ministra Janoty vcelku pozitivně.

"Vzhledem, k tomu, že jde o opatření, které má směřovat ke krátkodobé stabilizaci veřejných rozpočtů, týká se pouze rozpočtu na rok 2010, pak si myslím, že jde o kompromis, který je pro odbornou veřejnost přijatelný."

"Samozřejmě veřejné finance potřebují mnohem víc, než jen balíček na rok 2010. Problém, kterému čelí je dlouhodobý a příští politická vláda by měla sáhnout hlouběji, než se pokusil pan Janota, zdůraznil David Marek.

Igor Maňour, Václava Marešová, Veronika Sedláčková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme