Italské námořnictvo vrací uprchlíky ze severní Afriky zpátky na pevninu

Evropská unie zavírá oči nad porušováním lidských práv v severní Africe a Středomoří. Tvrdí to organizace pro lidská práva Human Rights Watch. Podle ní Brusel nezajímá postup Itálie, která přímo na moři zastavuje lodě plné uprchlíků a vrací je zpět do Libye.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moře

Moře | Foto: Blanka Černá

Na italské ostrovy v minulých letech dorazily tisíce uprchlíků z Afriky. Řím v reakci na to podepsal dohodu s Libyí, která je pro tyto utečence tranzitní zemí. Na základě ní teď Italové zastavují provizorní bárky přímo na moři a emigranty vracejí do Libye.

Podle ochránců lidských práv je takový postup nepřijatelný, protože až tři čtvrtiny těchto lidí mají právo žádat o azyl, většinou se prý jedná o uprchlíky před válečnými konflikty v Somálsku nebo Súdánu.

V diktátorské Libyi nemají žádnou právní ochranu a může na ně čekat vězení nebo mučení. Human Rights Watch proto apeluje na Evropskou komisi, aby proti tomu zasáhla.

Lukáš Vincourek, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme