Mohou promile chránit život?

Alkohol může zamotat hlavu nejen lidem, kteří to přeženou s jeho konzumací, ale i lékařům. Podle nové studie se totiž zdá, že hladina alkoholu v krvi je spojená s nižší úmrtností na poranění hlavy a mozku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Po alkoholu jako uklidňujícím prostředku sahá čím dál více žen

Po alkoholu jako uklidňujícím prostředku sahá čím dál více žen | Foto: Fotobanka stock.xchng

Z výsledků studie, kterou zpracovali výzkumníci ze Cedars-Sinai Medical Center v Los Angeles, vyplývá, že každý rok utrpí úraz hlavy asi 2 miliony Američanů a 56 tisíc z nich tomuto traumatu podlehne. Alkohol představuje rizikový faktor pro veškerá poranění a podstatná část pacientů, kteří byli hospitalizováni s traumatem hlavy, měla v krvi zvýšenou hladinu ethanolu. Navzdory tomu není patofyziologický vliv alkoholu na průběh poranění mozku podrobně prostudován. Studie na zvířatech zatím dávají spíše rozporuplné výsledky, ale naznačují, že alkohol v krvi může mít určitý ochranný efekt.

Výzkumníci ze Cedars-Sinai shromáždili údaje o více než 38 tisících pacientů, kteří byli s poraněním hlavy hospitalizováni v letech 2000 až 2005. Alkoholem přitom bylo intoxikováno 38 %, což představuje víc než 14 tisíc lidí. Z nich na následky poranění zemřelo 7,7 %. Mezi lidmi, kteří k poranění přišli "s čistou hlavou" a v krvi neměli žádný alkohol, byla úmrtnost o 2 % vyšší a dosahovala 9,7 %.

O tom, proč a jak alkohol snižuje úmrtnost na poranění hlavy a mozku, zatím autoři studie představu nemají. Zároveň také upozorňují, že nižší riziko úmrtí na samotné poranění je spojené se zvýšeným výskytem komplikací způsobených intoxikací alkoholem. Nyní se vědci chtějí zaměřit na otázku, jestli pozitiva převažují negativa a jestli se dá alkoholu připsat terapeutický potenciál, který by se dal využít v léčbě poranění mozku.

Martina Otčenášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme