V New Yorku začíná summit o globálním oteplování

Státníci ze stovky zemí v New Yorku budou diskutovat o globálním oteplování. Schůzku svolal generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Účastní se jí mimo jiné i americký prezident Obama a chybět nebude ani český prezident Václav Klaus.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo OSN

Logo OSN

Pozornost bude upřená na Spojené státy a Čínu. Tyto dvě země produkují největší množství skleníkových plynů a zatím se bránily přijmout závazky o tom, jak budou emise snižovat. Od čínského prezidenta Chu Ťin-tchaa se čeká nový plán snižování emisí.

Podle Šéfa sekretariátu OSN pro změny klimatu Yvo de Boera se Čína chystá předběhnout USA pokud jde o šetření energií, využívání obnovitelných zdrojů a omezování škodlivých emisí a převzít tak roli světové jedničky v boji proti klimatickým změnám.

Schůzka v New Yorku má připravit půdu pro zvláštní summit OSN o klimatu, který se sejde koncem roku v Kodani. Zde by se státy měly domluvit na přísnějších limitech pro snižování emisí skleníkových plynů a podepsat smlouvu, která by nahradila tzv. Kjótský protokol, jehož platnost končí v roce 2012.

Český prezident Václav Klaus snahy o globální dohodu na opatřeních proti oteplování zpochybňuje. Podle informací Českého rozhlasu není český prezident mezi hlavními řečníky a bude vystupovat jen interaktivně v rámci jednoho z kulatých stolů, které se konají odpoledne místního času.

Vít Pohanka, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme