Američtí generálové chtějí více vojáků v Afghánistánu

Američtí generálové varují, že se Spojené státy a další země, které se angažují v Afghánistánu, ocitly na pokraji porážky. K ní budou podle generálů dál směřovat, pokud nevyšlou do oblasti víc vojáků a nezmění strategii.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přistání vrtulníku Mi-17 na plochy

Přistání vrtulníku Mi-17 na plochy | Foto: Ivan Pospíchal

Tak zní hlavní poselství velitele amerických jednotek a sil NATO v Afghánistánu Stanleyho McChrystala, které otiskl deník Washington Post. Americký prezident Barack Obama zatím s rozhodnutím o posílení kontingentu nepospíchá - prý je nutné nejdřív stanovit strategii.

"Nejsem si jist, jestli receptem je taková změna strategie v Afghánistánu, jak ji navrhuje McChrystal. Před půl rokem se říkalo něco jiného a za půl roku se zase bude tvrdit něco jiného," řekl Rádiu Česko Petr Chalupecký, zástupce ředitele odboru bezpečnostní politiky ministerstva zahraničí.

Počet amerických vojáků v Afghánistánu vzrostl od začátku tohoto roku z 32 000 na současných 62 000 a do konce letošního roku by měl dále stoupnout na 68 000. /Ostatní země, především spojenci USA z NATO, mají v Afghánistánu asi 40.000 mužů./

Přehrát

00:00 / 00:00

Spojené státy a další země, které se angažují v Afghánistánu, se ocitly na pokraji porážky. Ptáme se Petra Chalupeckého, zástupce ředitele odboru bezpečnostní politiky ministerstva zahraničí.

"Američané mají v tomto jeden velký vzor, a to je jistá bezpečnostní stabilizace, která se udála v Iráku před několika lety, kdy zkombinovali rychlé navýšení počtu vojáků s rekonsolidačním procesem v sunitských provincích. Tato jejich strategie vyšla. Zda vyjde i v Afghánistánu je otázka," uvedl Chalupecký.

Podle něj ale navyšování počtu vojáků v Afghánistánu nebude na škodu. "Ten rozvoj a ta rekonstrukce musí jít ruku v ruce se zajištěním elementární bezpečnosti. To je cílem nejen McChrystala a Američanů, ale celé Severoatlantické aliance - zajistit bezpečnostní prostředí do doby než toho budou schopny afghánské bezpečnostní síly," řekl Chalupecký.

Velitel amerických jednotek a sil NATO v Afghánistánu Stanley McChrystal by uvítal, kdyby se do bojů více zapojili řadoví Afghánci. Volá i po větší ochraně civilních obyvatel. Ve své zprávě také uvedl, že by bylo žádoucí, aby po vojenských operacích přicházely neziskové organizace a vládní pomoc.

"Myslím si, že český provinční rekonstrukční tým v Lógaru se přesně tímto způsobem chová od svého vzniku na jaře 2008. Jsou to odvážní mladí lidé a dělají to přesně tak, jak to dnes světové společenství projektuje. Důraz je na tu civilní a rekonstrukční část, " uvedl Chalupecký.

Tomáš Pavlíček, Katarína Brezovská, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme