Do konce příštího roku si řidiči musí vyměnit řidičské průkazy

Ministerstvo dopravy přichází s kampaní, kterou nazvalo "Nevyměníš - nepojedeš". Jejím cílem je přimět řidiče, aby si včas vyměnili řidičský průkaz. Jedná se o průkazy vydané v období od 1. ledna 1994 do 31. prosince 2000, jejichž platnost končí koncem příštího roku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řidič

Řidič | Foto: Fotobanka stock.xchng

Podle údajů resortu se jedná ještě zhruba o jeden milion řidičských průkazů. Výměna probíhá už 20 měsíců, ale dosud se vyměnilo jen na 300 tisíc průkazů.

"Lidé to ale často nevědí, proto jsme přišli s informační kampaní, aby si ten milion řidičských průkazů stihli vyměnit," vysvětlil mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka. Cílem kampaně, která bude probíhat převážně ve sdělovacích prostředcích a oficiálně odstartovala v pondělí, je podle Hanzelky zvednout lidi ze židlí, přimět je jít na úřady a průkazy si vyměnit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka o povinné výměně řidičských průkazů

Dodal, že povinná výměna řidičských průkazů není výmyslem ministerstva dopravy. "K výměně nás tlačí Evropská unie, protože v každém členském státu mají jiné doklady, je to poměrně nepřehledné. Proto jsme už před lety museli dát do zákona povinnost řidičské průkazy vyměnit. První etapa končila 31. 12. 2007, to byly nejstarší řidičské průkazy. Další etapa končí 31. 12. 2010.

Možnost výměny průkazů do konce příštího roku je zdarma. "Pokud to někdo nestihne, pak bude nutno zaplatit správní poplatek 50 korun, ale stále ještě bude možné řidičské průkazy měnit," shrnul Hanzelka.

Ladislav Dvořák, Tomáš Pavlíček, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme