Novojičínští senioři dostávají zdarma bezpečnostní řetízky

22. září 2009

V Novém Jičíně je v plném proudu projekt s názvem Bezpečí nejen pro seniory. Městská policie v rámci jedné z jeho částí montuje starším lidem zdarma do bytů bezpečnostní řetízky na dveře. Tato akce má mezi seniory veliký ohlas.

Policisté už namontovali desítky bezpečnostních řetízků v domech s pečovatelskou službou. Mezi šťastné majitele nového zabezpečení patří i paní Jarmila Poláčková z domu u Jičínky.

"Cítím se bezpečněji. Nemusím zamykat a když potřebuji, tak se podívám. Je to dobré pro starší lidi a já už mám taky věk. Jsem ráda, že to mám," řekla paní Poláčková.

Řetízky zájemcům montuje městská policie. Dostane se i na starší lidi z bytů a rodinných domků. Strážníci mají k dispozici dvě stovky řetízků. Pokud bude zájem seniorů pokračovat, další budou dokoupeny.

"Máme namontováno asi 35 řetízků, takže práce máme pořád ještě dost," potvrdila mluvčí novojičínských strážníků Ilona Majorošová.

Město na zabezpečovací zařízení dostalo dotaci z ministerstva vnitra, přispělo ale i z rozpočtu. "Podíl města z celkové částky 40 až 50 tisíc korun bude činit 20 procent, to znamená částka naprosto zanedbatelná vůči výsledku, který od toho očekáváme," upřesnil novojičínský starosta Ivan Týle.

Podmínkou získání bezpečnostního řetízku je důchodový věk a bydliště na území města. Strážníci také v rámci kampaně rozdávají samolepky s tísňovými čísly a instrukcemi, jak se chovat v krizové situaci.

autor: Petr Havránek
Spustit audio

Více z pořadu