V. Klaus: Irové odmítnou Lisabonskou smlouvu

Irové v referendu zamítnou Lisabonskou smlouvu. Věří v to český prezident Václav Klaus. Řekl to novinářům na okraji jednání na Valném shromáždění v OSN.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Klaus,

Václav Klaus, | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

Václav Klaus si myslí, že otázka jeho podpisu pod dokument, který Česká republika zatím také kompletně neschválila, nebude důležitá:

"Já věřím, že Lisabonská smlouva bude zamítnuta irským referendem, takže já se vůbec netrápím a i vy byste se neměli trápit mým podpisem, či nepodpisem."

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Klaus k podpisu Lisabonské smlouvy

Německý prezident Lisabonskou smlouvu podepíše

Německý prezident Horst Köhler dnes podepsal doprovodné zákony potřebné pro přijetí Lisabonské smlouvy. Pod ratifikační listinu připojí svůj podpis koncem týdne. Přijetí dokumentu je tak u našich západních sousedů už jen pouhou formalitou.

Váhají už jen Irsko, Polsko a Česko. Konkrétně v České republice se čeká už jen na podpis prezidenta, Václava Klause, který se odvolává na připravovanou stížnost senátorů k Ústavnímu soudu.

Pokud vyhrají britští konzervativci, uvažují o referendu

Na Pražský hrad navíc údajně dorazil dopis šéfa britských konzervativců - Davida Camerona , který slibuje, že když Václav Klaus pozdrží přijetí Lisabonské smlouvy, jeho strana vypíše po očekávaném volebním vítězství v ostrovním království referendum. Informoval o tom na svých webových stránkách Daily Mail.

Přehrát

00:00 / 00:00

Veronika Sedláčková hovoří s Ladislavem Mrklasem v Ozvěnách dne

Ve Ozvěnách dne Radiožurnálu politolog Ladislav Mrklas z liberálně konzervativní akademie CEVRO, která má blízko k ODS. Poznamenal, že volby v Británii mohou být nejpozději v květnu příštího roku, což je dlouhá doba. Podle jeho názoru bude Václav Klaus hledat čas a minimálně čekat na ústavní stížnost senátorů.

Podle Mrklase je téměř jisté, že v případě volebního úspěch britských konzervativců následně referendum o Lisabonské smlouvě na ostrovech vyhlásí.

Milan Kopp, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme