23. 9.

23. září 2009

Speed Karavan: Kalashnik Love

Mehdi Haddab se narodil ve vnitrozemí Alžírska, jeho matka je Francouzka, otec pochází z berberského etnika Kabylů. Ve svých třinácti letech se Haddab stal rockovým rebelem s elektrickou kytarou, a o patnáct let později se ujal neméně rebelského úkolu, ale v kontextu arabské hudby. Loutnu oud spojil se zesilovačem, kvákadlem a dalšími krabičkami, a symbol orientální hudební tradice transformoval do rockového hudebního jazyka. "Když oud elektrifikujete, beránčí duše nástroje se rázem změní ve lví," říká Haddab. Působil ve skupině Ekova, ale jeho zatím nejodvážnějším projektem je Speed Caravan, skupina, kterou světovému publiku představil loni na veletrhu Womex a českému letos v létě na festivalu Colours of Ostrava. V těchto dnech k nám Speed Caravan přijíždí znovu, vystoupí v pátek 25. září v pražské Akropoli. Hudební náplní dnešního Spektra je zatím jediné album skupiny, Kalashnik Love, které vydala renomovaná značka Real World, a u nás je distribuují Indies.

Qat Market

Mehdi Haddab na album Kalashnik Love zařadil i několik pozoruhodných coververzí, včetně Galvanize, skladbu kterou původně natočili Chemical Brothers.

Galvanize

Daddy Lolo

Diamond Belly Button

Jinou pozoruhodnou coververzí alba Kalashnik Love je Killing An Arab. Původně ji natočila britská skupina Cure, ale její kořeny leží ve vlasti Mehdi Haddaba, vedoucího skupiny Speed Caravan, tedy v Alžírsku. Píseň je inspirovaná novelou Cizinec, jejímž autorem je Albert Camus. Haddab o něm s humorem říká: "Camus je výjimečný autor. Francouz, který se narodil v Alžírsku. Já bych ho tedy, jestli dovolíte, označil za jednoho z nejlepších alžírských spisovatelů."

Killing An Arab

Parov Yegar Siroon Var

Titulní skladbu alba Kalashnik Love skupiny Speed Caravan inspirovalo skutečné setkání s bandity v alžírském vnitrozemí, kteří byli vyzbrojeni samopaly Kalashnikof. Bude to i závěrečná nahrávka Spektra, připomínáme, že skupina Speed Caravan vystoupí v pátek 25. září v pražské Akropoli.

Kalashnik Love

Erotic Chiftetelli

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Mehdi Haddab

Spustit audio