Kakao je nejdražší za posledních 24 let

Cena kakaových bobů je nejvyšší na posledních 24 let, a poptávka začne brzy převyšovat nabídku. Napsal to ekonomický list Financial Times. Podle analytiků nás čeká zdražování čokolády a dalších cukrovinek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kakao

Kakao | Foto: volny.cz

Podle agrárního analytika Petra Havla ženy ceny kakaa nahoru celá řada impulsů. Jedním z nich je letos předpokládaná nižší úroda kakaových bobů ve významných produkčních zemích.

"Ale také díky posledním zprávám o oživení ekonomiky v celosvětovém měřítku lze předpokládat zvýšení mezinárodního obchodu a tím pádem i růst poptávky," řekl Havel Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co za zdražováním kakaových bobů stojí a jak se s ním potravinářské firmy vyrovnají, o tom hovořil na Rádiu Česko agrární analytik Petr Havel.

Největším producentem kakaa jsou africké země - zaujímají první čtyři místa na světě. V řadě z nich ale panuje nestabilní politická situace, což také vyvolává nejistotu na trhu s kakaem. Příkladem je Pobřeží slonoviny, které dodává na světové trhy kolem 40 procent veškeré produkce.

"Kakaový trh je velmi specifický - zatímco drtivá většina zemědělských rostlinných komodit se řídí jakýmsi barometrem počasí, kterému se také říká trh s počasím, v případě kakaa se k tomu přidává ještě cosi, co bych nazval trhem politickým, válečným. Díky tomu pak má kakao vysoký rozptyl cen v krátkých časových intervalech," přiblížil agrární analytik Petr Havel.

Pro spotřebitele se ale vysoké cenové výkyvy kakaa podle něj hned neprojeví. "Právě proto, že je tato skutečnost už dlouhá léta známa, tak firmy, které používají k výrobě potravin kakaové boby, mají dlouhodobé kontrakty. V průběhu delšího časového úseku ty ceny obvykle trochu vyrovnají. Dopad do cen čokolády je tedy velmi pozvolný," uvedl Havel.

Martin Křížek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme