Experti ČSSD a ODS: Schodek rozpočtu by měl být 159 miliard

Schodek státního rozpočtu vyčíslili experti ČSSD a ODS na 159 miliard korun. Započítali změny v balíčku úsporných opatření, na kterých se předběžně dohodli lídři politických stran. Číslo ale není definitivní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Eduard Janota

Ministr financí Eduard Janota | Foto: Tomáš Adamec

Konečné řešení je teď na šéfech politických stran a premiérovi, říká expert ODS Martin Kocourek.

"To je jedna z kombinací, která by vycházela, pokud by se započítávaly pozměňovací návrhy, které spočívají jednak v ponechání porodného ve stávající výši, ponechání rodičovského příspěvku ve stávající výši, některých sociálních příspěvků a zrušení progresivní daně," vysvětlil Kocourek.

Předsedové stran se nad plány na pozměňovací návrh sejdou ve čtvrtek ráno před jednáním sněmovny. Měli by definitivně rozhodnout před schůzí, která má začít v deset hodin dopoledne.

ČSSD navrhovala například zachovat rodičovský příspěvek či porodné v současné výši. Podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka na to ostatní strany v zásadě přistoupili. Tyto změny ale zvýší plánovaný deficit o více než osm miliard, tedy na asi 164 miliardy korun. Pokud se dopady balíčku na lidi zmírní, pak podle Paroubka ČSSD z některých svých původních požadavků sleví.

Vyšší schodek rozpočtu

"Netrváme na daňové progresi. S ohledem toho, abychom dosáhli takovéhoto kompromisu, netrváme na navýšení korporátní daně na jednadvacet procent, o dva procentní body. A netrváme ani na zavedení opatření, které měl ministr Janota v původním balíčku, to znamená daň z převodu nemovitostí, navýšení ze tří na pět procent," prohlásil Paroubek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle Paroubka ČSSD z některých svých původních požadavků sleví.

Předseda ODS Mirek Topolánek uvedl, že pokud budou změny v balíčku jen kosmetické, občanští demokraté jsou ochotni na ně přistoupit.

"Strany prezentovali své postoje. Jak lidovci, tak zelení mají sice celou řadu výhrad, ale stejně jako my a TOP 09 fakticky, kdyby nebyly podávány pozměňovací návrhy, jsou ochotni podpořit vládní balíček beze změn. Sociální demokraté a komunisté výhrady mají, to my máme také, ale myslíme si, že v dané chvíli je technicistní řešení vlády jediné možné stabilní řešení," řekl Topolánek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Možnou dohodu připustil i předseda ODS Mirek Topolánek.

Dohoda po dlouhé době

Kromě ústupků směrem k rodinám uvítal předseda zelených Ondřej Liška snahu politiků dohodnout se.

"Pokud skutečně navážeme na jednání tím, že předložíme společný pozměňovací návrh, který podpoří všechny strany, potom si myslím, že se nám podařilo po dlouhé době proplout Scyllou a Charybdou, což se České republice a české politické scéně minimálně poslední dva roky nedařilo," řekl Liška.

TOP 09 byla podle Miroslava Kalouska nakloněná původní verzi balíku jako celku, drobné změny by ale byla ochotná podpořit.

"Pokud se bude jednat o kosmetické úpravy a jako celek to stále bude dávat smysl, tak to samozřejmě podpoříme. Pokud by se jednalo o úplně jiný návrh, který už by nebyl nepolitický, ale který by byl výrazně posunut nějakým směrem, tak bychom s tím asi měli problém," shrnul Kalousek.

Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda byl po jednání s ostatními lídry stran mírně optimistický. "Pokud by došlo ke všeobecné dohodě a řeklo se, že je to návrh, který podepíše za každý klub aspoň jeden poslanec, tak tomu rozumím, že je to cesta k dohodě. Neberu to jako pozměňovací návrh, který jde z jednoho hnízda," řekl Svoboda.

Ústupky směrem k rodinám s dětmi by přivítal i předseda KSČM Vojtěch Filip. "Zatím jsme se shodli na tom, že jednotlivé návrhy musí být propočteny. Je velmi citlivá otázka rodinných přídavků," podotkl Filip.

Výbor: Balíček schvalte

Rozpočtový výbor doporučil sněmovně schválit vládní protikrizový balíček. Na jednání výboru nezazněly navzdory kritice levicových poslanců žádné pozměňovací návrhy. Členové výboru je nechali až na jednání sněmovny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Místopředseda rozpočtového výboru, poslanec ODS Pavel Suchánek, o rozhodování členů výboru.

Doporučení ke schválení vládního balíčku v rozpočtovém výboru prošlo díky převaze pravice. Jak potvrdil poslanec ODS Pavel Suchánek, rozhodování členů výboru ovlivnily i informace, které jim docházely z jednání předsedů stran s předsedou vlády.

"My jsme deklarovali jako ODS, že jsme ochotni za určitých okolností podpořit celý balíček tak, jak ho vláda sestavila," řekl Suchánek.

Výbor také odhlasoval způsob projednávání balíčku i to, že s ním musí být poslanci hotovi do pátečních 16 hodin. Balíček změn přišel členům výboru představit ministr financí Eduard Janota. Než ale jednání skončilo, předsedové parlamentních stran stačili jeho podobu změnit. To se jak, potvrdil sociální demokrat Miroslav Svoboda, dozvídali ze svých notebooků a mobilů členové výboru dřív, než ministr financí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Místopředseda ODS Petr Nečas o jednání v Kramářově vile mluvil v pořadu Radiofórum.

Test důvěry vládě

Vláda Jana Fischera neskrývá, že s osudem reforem spojuje svou vlastní budoucnost. Podle premiéra se po jednání v parlamentu rozhodne, jestli bude kabinet dál fungovat.

"Vláda a já osobně budeme čekat na výsledek jednání. Zda-li se deficit a podíl deficitu na HDP neodchýlí od programového prohlášení vlády. Od toho, co jsme deklarovali jako potřeby stability veřejných financí v době krize. Současně budeme bedlivě sledovat výsledek debaty a podle toho budeme hledat závěry," poznamenal Fischer.

Veronika Malá, Václava Marešová, Tereza Janouškovcová Bartůňková, Veronika Sedláčková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme