Německo v pátek uzavře proces ratifikace Lisabonské smlouvy

Německý prezident Horst Köhler podepsal doprovodné zákony potřebné pro přijetí Lisabonské smlouvy. Pod ratifikační listinu připojí svůj podpis tento pátek. Uzavře tak proces ratifikace tohoto dokumentu ve své zemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Berlín

Berlín | Foto: Ivan Štern | Zdroj: Český rozhlas

Doprovodné zákony, jejichž schválením podmínil souhlas se smlouvou německý ústavní soud, zvyšují pravomoci Spolkového sněmu a Spolkové rady v evropských záležitostech.

Obě komory německého parlamentu schválily doprovodné zákony ve zrychleném řízení, aby se tak podařilo ratifikaci v zemi dokončit před volbami do Spolkového sněmu i před opakovaným irským referendem.

Že se to povedlo navzdory probíhající volební kampani považuje kancléřka Angela Merkelová za "velký úspěch." Ve vysílání Bavorského rozhlasu připomněla, že "do schválení Lisabonské smlouvy vložila hodně úsilí."

Spokojeností se netají ani ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Zřejmě poslední balvan odvalil z cesty k ratifikaci ústavní soud, který zamítl coby nepřípustnou stížnost někdejšího šéfa společnosti Thyssen proti doprovodným zákonům.

Jiří Hošek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme