Zdravotně postižení se obávají plánovaných škrtů v rozpočtu

Plánované škrty v rozpočtu by mohly způsobit zhroucení systému sociálních služeb. Tvrdí to předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

postižené děti

postižené děti

Úsporný balík ministra Janoty počítá se snížením příspěvků na sociální služby o skoro dvě miliardy. Ještě zásadnější je ale podle Krásy šedesátiprocentní zkrácení dotací pro poskytovatele sociálních služeb, kteří zaměstnávají řadu handicapovaných. Krize je už nyní připravuje o práci a další škrty by prý mohly vést ke kolapsu celého systému.

"Situace je velmi vážná, protože ze systému sociálních služeb se berou dvojí peníze. Jednak je to snížení příspěvků na péči, což činí 1,9 miliardy korun a zároveň se navrhuje, aby na dotace pro poskytovatele sociálních služeb zbyly z letošních 6,8 miliard příští rok pouze miliardy tři. Z celého systému tak ubude dvacet procent a to opravdu hrozí rozpadem terénní sociální péče," řekl Krása.

Přehrát

00:00 / 00:00

O systému sociálních služeb mluvili v Radiofóru předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása a senátorka za ODS Daniela Filipiová.

Senátorka za ODS, Daniela Filipiová si naopak myslí, že peněz je v systému víc než dost a že se jen špatně rozdělují.

"To je taková obvyklá písnička, že když se nějakým způsobem sníží mandatorní výdaje v této oblasti, tak se hovoří o kolapsu těchto služeb. Já si myslím, že peněz v systému je možná až příliš mnoho a teď jde o to, jakým způsobem se rozdělují."

Systém rozdělení na skupiny podle stupně postižení Filipiová dlouhodobě kritizuje. Chybí tam podle ní deklarovaná adresnost.

"Minimálně u té skupiny jedna, kde mají postižení minimální závislost na pomoci druhé osoby, je tak 80 procent lidí, kteří žádnou pomoc nepotřebují. I já mám například nárok na tento příspěvek a skutečně ho nepotřebuji a nevyužívám ho," uvedla Filipiová.

Igor Maňour, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme