Téměř třetina mladých lidí provozuje nechráněný sex

Téměř čtvrtina českých žen mezi patnácti a devětadvaceti lety nepoužila při prvním pohlavním styku s novým partnerem žádnou antikoncepci. Více než čtvrtina použila antikoncepční pilulky, 9 procent se spolehlo na přerušovanou soulož.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Antikoncepce

Antikoncepce

Prokázal to rozsáhlý celosvětový průzkum sexuálního chování lidí, který oslovil šest tisíc respondentů ze všech kontinentů vyjma Afriky. Podle Zuzany Prouzové ze Společnosti pro plánování rodiny bývá antikoncepce často tabu i mezi mladými v Česku.

"Přetrvává ještě takový ten klasický stud. Přestože si často myslíme, že mladí lidé bývají otevření, přeci jenom v tak intimní sféře, jako je domluva se svým partnerem o antikoncepci nedokáže tento stud většina z nich překonat," řekla Prouzová Radiožurnálu.

Ročně na světě otěhotní přes 200 milionů žen, třetina z nich neplánovaně. Celosvětově měla někdy nechráněný sex třetina mladých lidí, pětina přiznává, že spolehlivé metody antikoncepce neužívá.

Pavla Dluhoschová, Lukáš Vincourek, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme