Ekonomové: Janotův balíček je třeba přijmout bez výhrad

Úsporná opatření, která připravil ministr financí, by měly snížit schodek státního rozpočtu o 70 miliard na 155 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Eduard Janota obhajuje návrh státního rozpočtu

Ministr financí Eduard Janota obhajuje návrh státního rozpočtu | Foto: Tomáš Adamec

V praxi to mimo jiné znamená, že by se výrazně snížily náklady, které se zadlužením státu souvisí, připomíná Eduard Janota.

"Pokud se pro tento rok deficit sníží, tak jsem snížil dlouhou službu o 3 - 4 miliardy korun, což je jednoznačná úspora, a to v horizontu jednoho roku. V dalších letech budou úspory daleko větší," řekl Janota Rádiu Česko.

Právě před rostoucími náklady dluhové služby varují ekonomové v souvislosti s možným zamítnutím Janotova úsporného balíčku nejčastěji. Mezi jinými také viceguvernér ČNB Miroslav Singer.

"Balíček, jelikož je restriktivní, samozřejmě ekonomiku zpomalí, ale současně povede k tomu, že náš dluh bude mnohem lépe financovatelný a budeme pro trhy důvěryhodnější, což se vrátí i v rozpočtu," zmínil Singer.

S tím, jak by na trhu v případě 230 miliardového schodku přibývalo státních dluhopisů, by logicky rostla jejich cena, protože investoři by požadovali vyšší rizikovou přirážku. Změnit se může také poptávka.

ČR si zahrává s důvěrou investorů

Zatím sice investoři o české státní dluhopisy zájem mají, podle analytika Raiffaisen bank Aleše Michla je ale hranice atraktivity státních dluhopisů je velmi tenká.

"Nikdy nevíte, kdy investorovi přepne v hlavě a řekne si, aby této malé zemi už nevěřil. S touto mírou si nyní strašně zahráváme. Investoři potřebují vidět jasnou strategii, že snižujeme schodky veřejných financí a kráčíme k vyrovnanému rozpočtu," myslí si Michl.

Prudké zadlužování je navíc velmi špatným signálem i pro všechny obchodní partnery české republiky. A politici by podle makroekonomického stratéga ČSOB Tomáše Sedláčka měli mít na paměti, že naše míra zadlužení na HDP prudce roste a poroste i v případě, že se úsporný balíček podaří schválit.

"Pokud bychom akceptovali Janotův balíček, tak bychom se za tři roky dostali na 40 procent, pokud by nebyl podpořen, budeme se nacházet za stejný časový úsek na 50 procentech, což už by pociťovali všichni a šli bychom takzvanou maďarskou cestou," upozornil Sedláček.

Pokud balíček sněmovnou s dostatečně nízkým deficitem projde, bude to podle hlavního ekonoma Poštovní spořitelny Jana Bureše jednoznačně dobrý signál pro investory.

"Pokud se podaří zmíněný balíček schválit, tak tuzemská ekonomika bude mít podobný schodek jako naši sousedé, což by znamenalo okolo 5 procent HDP a nijak výrazně nevybočí řady," myslí si Bureš.

Balíčkem vše teprve začíná

Přesto ale ani v takové chvíli nebudeme mít po ekonomické stránce vyhráno. Sám Eduard Janota připomíná, že úsporným balíčkem teprve všechno začíná. Bureš navíc uvádí, jaké další kroky bude muset vláda, která vzejde z voleb, udělat.

"Je třeba řešit zásadní problémy s financováním penzí a zdravotnictví, kde se nejedná o jednorázové kosmetické úpravy na straně příjmů a výdajů. Reformy musí být promyšlené, jít skrze příjmy a výdaje a musí se konkrétního tématu věcně týkat," doplnil Bureš.

Předsedové politických stran včera jednali o tom, zda a v jaké podobě úsporný balíček u nakonec schválí. Ekonomové téměř jednomyslně podporují Janotovu variantu a dopředu varují před pozměňovacími návrhy, které by do balíčku mohly výrazně zasáhnout a jeho smysl tak změnit. čeho se obávají, upřesňuje Aleš Michl.

"Největším rizikem je odhlasování zvýšení daní a nicnedělání s výdajovou složkou. Když by se zvýšila například DPH a spotřební daň, doplatí na to nejvíce střední třída obyvatel, která je považována za ekonomického tahouna tuzemského ekonomiky," míní Michl.

Také hlavní ekonom kom banky Kamil Janáček je přesvědčen o tom, že jakékoliv pozměňovací návrhy přinesou více škody než užitku.

"Zcela určitě to přinese více škody než užitku, ostatně jako všechny dolepky poslanců za posledních sedmnáct let existence samostatné České Republiky. Balíček má jistou logickou konstrukci. Radil bych poslancům, aby nechali předvolební populistické kroky stranou a jde-li jim o ekonomickou stabilitu na konci tohoto roku a začátku příštího, hlasovali pro něj jako celek," uzavírá hlavní ekonom Komerční banky.

Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme