Ahmadínežáda podporuje většina Íránců

Dvě třetiny Íránců mají důvěru v prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda a 81 procent vyjadřuje spokojenost se způsobem, jakým v zemi probíhají volby. Vyplývá to z telefonického průzkumu, který mezi Íránci provedla americká Marylandská univerzita. Někteří západní a izraelští komentátoři přitom tvrdí, že po nedávných sporných volbách popularita Ahmadínežáda prudce spadla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád

íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád | Zdroj: ČTK

Podle průzkumu má v Ahmadínežáda důvěru 64 procent dotázaných. Ve volbách, které opozice označuje za zmanipulované, přitom dostal 63 procent hlasů. Američtí výzkumníci přitom upozorňují na paradox, že mezi tisícovkou účastníků průzkumu volilo Ahmadínežáda pouze 550.

Íránci také v drtivé většině podporují jaderný program své země. 55 procent je pro nukleární energii a 38 procent jich v průzkumu řeklo, že jsou jak pro mírový program, tak pro výrobu jaderné bomby. Většina dotázaných by v programu pokračovala i přes to, že Západ hrozí Íránu dalšími sankcemi.

Igor Maňour, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme