Slovensko odtajnilo smlouvu o výstavbě jaderné elektrárny

Slovenská vláda částečně odtajnila smlouvu se společností ČEZ o výstavbě jaderných bloků v elektrárně Jaslovské Bohunice. Její mluvčí uvedl, že ke zveřejnění všech článků smlouvy vydal pokyn premiér Robert Fico.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

JE Jaslovské Bohunice

JE Jaslovské Bohunice | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

V původní verzi byly začerněné údaje například o složení představenstva a o způsobu navyšování základního jmění. Začerněné paragrafy ani tentokrát nejsou zveřejněné doslova, ale pouze vysvětlujícím opisem. Jinak by to podle mluvčího elektrárny odporovalo obchodním závazkům a poškozovalo strategické zájmy Slovenska.

Akcionářská smlouva má 78 stran. Opozice už dříve ostře kritizovala především fakt, že ČEZ získal historicky největší slovenskou zakázku ve výši kolem 150 miliard českých korun bez výběrového řízení.

Hlavním plusem pro ČEZ je podle slovenské vlády kvalitní propojení přenosových soustav už z doby Československa. Komentátoři to označují za ryze politické rozhodnutí.

Igor Maňour, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme