Rusko zvažuje zavedení šrotovného

Ruský automobilový průmysl zažívá prudký propad. Poptávka po nových vozech klesla o víc než polovinu. Největší tamní automobilka AvtoVAZ ohlásila, že propustí třetinu zaměstnanců. Ruská vláda už začala zvažovat zavedení šrotovného.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výroba automobilů

Výroba automobilů | Foto: Evropská komise

Podle odborníka na Rusko Vladimíra Votápka se o šrotovném začalo v Rusku diskutovat už před devíti měsíci. Zatím ale není jasné, odkud peníze půjdou ani jak bude jejich rozdělování probíhat.

"Zatím se odhaduje, že by ta prémie měla být ve výši asi 50 až 60 tisíc rublů. Šrotovné v Rusku má tu zvláštnost, že bude vyplaceno jen tomu, kdo si zakoupí automobil ruské výroby," řekl Votápek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ruském automobilovém průmyslu mluvil v poledních Ozvěnách dne Vladimír Votápek

Automobilka AvtoVAZ, která vyrábí vůz Lada, má kvůli krizi a nízké poptávce propustit až 28 tisíc lidí. V Togliatti je přitom dominantním zaměstnavatelem. Ve firmě pracuje přes sto tisíc lidí.

"Je to typický příklad, kdy je nějaké město přímo identifikováno s místní továrnou, tenhle model byl za dob Sovětského svazu velmi rozšířen a teď to přináší obrovské problémy. Pokud dominantní zaměstnavatel má ekonomické problémy, je postižené celé město a většina obyvatel zůstane bez peněz," dodal Votápek.

Rusko se ještě loni mělo stát největším automobilovým trhem v Evropě. Letos se ale poptávka po automobilech zhroutila. Propouštění a snižování mezd nutí řadu Rusů omezovat výdaje. Prodej aut ničí také neochota bank poskytovat úvěry.

Igor Maňour, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme