Sněmovna bude pokračovat v jednání o takzvaném Janotově balíčku

Poslanci po deseti hodinách hádek a invektiv odhlasovali, že budou v jednání pokračovat v pátek v devět hodin ráno. ČSSD stále trvá na svých pozměňovacích návrzích. ODS i přesto věří, že na pátečním jednání nakonec k dohodě dojde. Je ochotná odejít při hlasování ze sálu. Zvyšování deficitu se ale některým ekonomům jeví jako nerozumné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Eduard Janota obhajuje návrh státního rozpočtu před poslanci

Ministr financí Eduard Janota obhajuje návrh státního rozpočtu před poslanci | Foto: Tomáš Adamec

Podle ministra financí Eduarda Janoty půjde hlavně o to, jestli se nakonec podaří najít dohodu právě mezi ODS a ČSSD.

"Mohu říct, že pokud by dohoda platila v té či oné podobě, tak nejhorší varianta deficitu je někde kolem 166 miliard. Lepší varianta je asi o čtyři a půl miliardy lepší. A v těchto dimenzích je asi ten spor," řekl Janota.

ODS se pozměňovací návrhy sociálních demokratů nelíbí. Podle místopředsedy ODS Petra Nečase jsou ale občanští demokraté ochotni při hlasování odejít ze sálu. "Věřím, že nakonec k dohodě dojde. Uvidíme ale, s čím ráno Jiří Paroubek přijde," řekl předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř s tím, že Paroubek již tradičně nerespektuje vlastní sliby a dohody.

Podle ČSSD ale ani k žádné konkrétní dohodě ve středu nedošlo. "Neřekli jsme, že by to byla pevná dohoda," prohlásil místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc.

Lidovci na svých pozměňovacích návrzích rovněž trvají. Zároveň ale nechtějí, aby deficit státního rozpočtu překročil 164 miliard korun. "Hájíme především zájmy našich voličů," řekl k tomu lidovecký poslanec Jiří Carbol.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jeroným Tejc (ČSSD), Petr Tluchoř (ODS), Jiří Carbol (KDU-ČSL), Lenka Zlámalová z Hospodářských novin a komentátor ČRo1 Petr Nováček byli hosty Radiofóra.

Přijetí pozměňovacích návrhů sociálních demokratů a lidovců k vládnímu úspornému balíčku, by znamenaly vyšší výdaje i vyšší příjmy. Lidovecký návrh na zdanění hazardu by mohl podle Carbola do rozpočtu přinést tolik, kolik by z něj odčerpaly návrhy ČSSD.

"Návrhy vycházejí z toho, co jsme říkali. Nelíbí se nám škrty zaměřené vůči rodinám s dětmi, lidem se zdravotním postižením a vůči nezaměstnaným. V tomto směru budeme chtít škrty v rozsahu 8 miliard korun z takzvaného Janotova balíčku vyřadit," upřesnil návrhy místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

S řadou změn přišli komunisté. Jejich místopředseda Jiří Dolejš Radiožurnálu některé z nich upřesnil.

"Komunisté především předkládali vypuštění zvýšení DPH. Pak jsme předkládali progresy u daně z příjmů fyzických osob na tři sazby. Základní patnácti procentní, pak pro lidi, kteří mají více jak půl milionu příjmu, pětadvacet procent a pro lidi, kteří mají více jak milion příjmu ročně, třicet dva procent," přiblížil Dolejš.

Slovní přestřelky

Pavel Severa z TOP 09 naopak potvrdil, že tato strana nechce podpořit jakékoliv zásahy do původního návrhu ministra financí Eduarda Janoty.

"My jsme jasně řekli, že zodpovědné je nenarušovat snahu vlády o tento vyvážený mix a kompromis. A proto nebude navrhovat žádný pozměňovací návrh a žádný nebudeme podporovat," zopakoval Severa.

I zelení předložili své pozměňovací návrhy. "My podpoříme jen ty pozměňovací návrhy, které jsme sami předložili. Jsou to návrhy, které vedou k zachování rodičovského příspěvku, zachování porodného a zachování plateb za sociální služby. Toto je pro nás zmírnění dopadů pro nejzranitelnější skupiny obyvatel," podotkl pověřený předsedy Strany zelených Ondřej Liška.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom Raiffeisen Bank a bývalý ministr financí Pavel Mertlík a děkan národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické Jiří Schwarz mluvili o navrhovaném rozpočtu.

Zásahy do navrhovaného rozpočtu ale někteří ekonomové nepovažují za šťastné. "Zvyšování deficitu se mi jeví jako nerozumné," řekl děkan národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické Jiří Schwarz. Ten zároveň dodal, že Janota musel mít rozpočet s politiky předjednán. "Politici ale u nás už porušili různé dohody, tak proč ne tuto," myslí si Schwarz.

V 19 hodin ukončili poslanci i sotva otevřené téma snížení platů ústavních činitelů. Ve sněmovně bylo během celého jednání také slyšet několik prudkých slovních útoků poslanců ČSSD na poslance hlásící se k TOP 09.

Fischer: Jsem optimistou

Premiér Jan Fischer už ale poslancům oznámil, že pokud soubor úsporných opatření výrazně změní, bude to pro něj signál, že jeho vláda nemá v dolní komoře podporu.

Fischer současně dodal, že balíček je navržený jako celek. Pokud by schodek rozpočtu překročil 164 miliard korun, nemohl by nést za takovýto návrh odpovědnost.

Přehrát

00:00 / 00:00

Premiér Jan Fischer nepřímo svázal jednání o balíčku opatření ve sněmovně s důvěrou vlády.

"V režimu legislativní nouze není možné spojit důvěru vládě s hlasováním o předloženém zákoně. To je nejpodstatnější důvod, proč jsem tak neučinil a o důvěru nežádal. Za těchto okolností tedy mohu svázat budoucnost své vlády s vaším hlasováním jen nepřímo," zdůraznil předseda vlády.

Fischer proto s napětím očekává, jak v pátek poslanci o osudu a podobě vládních úsporných opatření rozhodnou. Řekl to Rádiu Česko s tím, že se nevzdává naděje.

"Optimismus umírá poslední, ovšem je těžké být optimistou. Ale pořád si ještě držím jistou naději. Jsem na to nesmírně zvědavý," řekl Fischer.

Úsporný balíček vnímá jako celek také politolog Stanislav Balík z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Přesto nevěří že nezměněný balíček sněmovnou projde.

"Nějaká opatření přijatá budou, ale opatření která ve výsledku nebudou srážet deficit příliš výrazně. Možná se tam ušetří, tam ušetří, ale zase se něco rozhází. Takže jsem v tomto spíš skeptický," podotkl Balík.

Rýsující se shoda zkrachovala

Přehrát

00:00 / 00:00

V Ozvěnách dne diskutuje V. Sedláčková s V. Vařekovou, S. Balíkem a P. Holubem o rozpočtu

Před důležitým hlasováním o úsporných opatřeních navíc zkrachovala rýsující se dohoda mezi stranami. Lídři parlamentních stran po ranní schůzce s premiérem Janem Fischerem oznámili, že se nedohodli.

Pravděpodobnost, že soubor úsporných novel projde sněmovnou v nezměněné podobě je tedy mizivá.

"Domnívám se, že ta varianta jednat o celém balíčku je téměř mrtvá, protože ODS i s KDU-ČSL a troskami zelených a TOP 09 prostě nemají 101 hlasů a spíš jim chybí mnohem více, jak sociální demokracii a komunistům. Spíše bych předpokládal, že se bude jednat o částech," odhadl Balík v Ozvěnách dne Radiožurnálu.

Milan Kopp, Milada Richterová, Veronika Malá, Barbora Mocová, Veronika Sedláčková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme