Co čeká zvířata v záchranných stanicích?

29. září 2009

V Liberci mají Centrum pro zvířata v nouzi, které nese název Bobík. Dostávají se tam nejenom opuštění psi nebo kočky, ale třeba také poranění dravci, nalezené želvy, malí zajíčci nebo srnčí mláďata. Jak řekla kolegyni Ivaně Bernáthové vedoucí útulku Ivana Hancvenclová, některá zvířata je možno osvojit, dravce naopak pouštějí na svobodu.

U ptáků je vypuštění na svobodu docela snadné, protože pokud zvolíme vhodný přístup, nezvyknou si na člověka a vypustit se bez problému dají. U savců je to horší, musejí se krmit mlékem, s lidmi jsou v každodenním kontaktu a zpátky do přírody je už vypustit nelze. Například srny je potřeba držet v uzavřené oboře, aby nemohlo docházet k nějakému kontaktu s lidmi. Zejména samci by totiž mohli být nebezpeční. V tuto chvíli tu máme tři samičky a jednoho samce.

Pracovníci útulku se snaží domluvit s majiteli obor, kterých je v okolí několik, aby do nich mohli dospělé srnce vypustit. V červnu chovatelé úspěšně vypustili do volné přírody poštolky. V útulku ale zůstala káňata.

To jsou už trvale handicapovaná zvířata, máme tu dvě samičky. Létat nemohou, jedna z nich má amputované křídlo, druhé káně přišlo o oko při střetu s autem, když sbíralo nějaké mršiny na silnici. Tato káňata se snažíme alespoň využít na výchovu mladých ptáků.

Spustit audio