Skupina G20 bude hledat cestu z krize

V americkém Pittsburghu večer začíná dvoudenní setkání šéfů 20 nejvyspělejších ekonomik světa sdružených ve skupině G20. Summit se i tentokrát zaměří na světovou ekonomickou krizi, konkrétně především na dlouhodobá opatření, která by měla opakování podobných vážných hospodářských krizí, jako je ta současná, zamezit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministři zemí skupiny G20 v Londýně

Ministři zemí skupiny G20 v Londýně | Foto: AFP

Jedním z klíčových témat bude zpřísnění globálních pravidel pro banky, které žádají evropští politici. Ti jsou přesvědčeni, že právě nezodpovědné chování bank stálo na počátku současné celosvětové hospodářské recese. Evropští státníci budou proto prosazovat přísnější bankovní regulaci.

Podle amerického publicisty Erika Besta však regulace bank nemusí zabránit další krizi, navíc jim může snížit zisky, takže půjde zřejmě spíše o regulaci symbolickou, uvedl Best ve vysílání Rádia Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

V americkém Pittsburghu dnes začíná dvoudenní summit G20. Příspěvek Nadi Bělovské a rozhovor s americkým publicistou Erikem Bestem.

Merkelová chce zkrotit banky

Přijetí jasných pravidel pro fungování finančních trhů očekává od účastníků summitu G-20 zejména německá kancléřka Angela Merkelová. Ta míří do amerického Pittsburghu těsně před domácími parlamentními volbami. I v nich se otázka regulace finančních trhů objevuje coby jedno z důležitých témat.

V požadavku na zakotvení jasných pravidel pro každý produkt, trh a instituci si, jak Angela Merkelová uvedla v bavorském rozhlase, kancléřka notuje s ministrem financí Peerem Steibrückem z konkurenční sociální demokracie. Podle ní se už znovu objevují tendence některých bank získat zcela volné pole působnosti. Tomuto trendu je nutno se důsledně postavit, tvrdí Merkelová, podle níž nesmí žádná banka narůst do takových rozměrů, aby mohla znovu vydírat jednotlivé státy.

Peer Steibrück však v rozhovoru pro Passauer Neue Presse vyjádřil obavy, zda se na stejné lodi podaří udržet i Američany a Brity, kteří mají o nutnosti zavedení přísnějších pravidel pro banky své pochybnosti.

EU: Injekce do ekonomiky nesmí ustat

Zároveň jsou však představitelé Evropské unie přesvědčeni, že státní podpora ekonomiky nesmí podle sedmadvacítky přestat ani v příštím roce, aby se nezadusilo současné slabé hospodářské oživení. V opačném případě by se slabý růst mohl opět zvrhnout do recese.

Unie bude prosazovat také omezení odměn pro vrcholové manažery. Ty by měly být rozloženy do víc let a odrážet skutečný výsledek firmy. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy původně uvažoval i o stanovení maximální výše odměn nebo o zvláštní dani z bonusů. Spojené státy nebo Velká Británie ale s něčím takovým nesouhlasí.

Obama vidí problém ve světové nerovnováze

Svou vizi jak předcházet krizím představí také americký prezident Barack Obama. Chce přednést svůj návrh, který by měl světové ekonomice zabránit v nerovnováze. Právě ta podle některých odborníků zavedla svět do největšího hospodářského útlumu od konce 2. světové války.

Obama chce podle agentury AP varovat například před problémem masivních obchodních přebytků Číny nebo rozsáhlým rozpočtovým deficitem Spojených států.

Dalším zásadním tématem summitu pak bude cesta ze rozpočtové krize. Řada států se totiž nyní musí vypořádat s obrovskými rozpočtovými schodky, které způsobily masivní finanční injekce do oslabených ekonomik.

Jiří Hošek, Naďa Bělovská, Alena Adámková, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme