Krkonoše trápí sucho, voda chybí už i v rašeliništích

Česko trápí sucho. Problémy už mají i správci Krkonošského národního parku. Hrozí tam totiž požáry a některé řeky zcela vyschly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úpská rašeliniště v Krkonoších

Úpská rašeliniště v Krkonoších | Foto: Blanka Černá

Bez vody jsou v Krkonoších nejen některé potoky, ale například i Úpské rašeliniště. Za správu parku to potvrdil Radek Drahný:

"Ve vrcholových partiích hor je opravdu extrémní sucho. Řada potůčků, kde normálně zurčí voda, je naprosto vyschlá, stejně tak se to projevuje na Úpském rašeliništi, kde na některých lokalitách už rašelina přímo rozpraskává."

Problémy jsou i s proschlou půdou, hrozí požáry. Strážci parku proto i dnes vyrazí do svých úseků kontrolovat, zda lidé v lesích třeba nekouří.

"Snažíme se návštěvníkům vysvětlit, že jejich jednání může být příčinou vzniku požáru, a proto je naši pracovníci upozorňují, že jejich jednání je velice rizikové a navíc protizákonné," doplnil Drahný.

Se suchem nebojují jen Krkonoše. Hasiči na východě Čech prakticky denně vyjíždějí k požárům suché trávy nebo lesní hrabanky. Podle meteorologů se dá zlepšení situace očekávat zřejmě až v příštím týdnu.

Martin Hromádka, Martin Pařízek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme