Balíček úspor schválen. Fischer bude o svém programu jednat

Politické strany povedou jednání o dalším mandátu úřednické vlády Jana Fischera. Ta měla původně zemi dovést k předčasným podzimním volbám. Jan Fischer by se měl, podle svých slov, dalšího řešení mandátu kabinetu také účastnit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Jan Fischer ve sněmovně

Premiér Jan Fischer ve sněmovně | Foto: Tomáš Adamec

Premiér to uvedl po té, co sněmovna podpořila úsporný Janotův balík. Vláda by podle něj měla mít program, který bude vycházet i z priorit jednotlivých stran.

"Vláda respektive předseda vlády, očekávám, u toho bude. Vláda sama si bude muset najít svůj program v legislativní oblasti i nelegislativní. Kterými prioritami se hodlá do období řádných voleb zabývat. Takový program tady zatím není. Objektivně tady není a nemohl být, nepočítali jsme s tím. Je to nová situace a tento prostor je třeba vyplnit a s politickými subjekty najít na prioritách a na programu vlády na další období dobrou shodu," prohlásil premiér.

Podle předsedy ODS Mirka Topolánka schválení úsporného balíčku ještě neznamená důvěru Fischerově vládě, znamená to podle něj ale minimálně první náznak stability a předpoklad pro to, aby se politická scéna uklidnila a v pokoji došla do řádných voleb.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Fischer by se měl, podle svých slov, dalšího řešení mandátu kabinetu také účastnit.

Hlasování o důvěře?

"Hlasování učinilo základní předpoklad, nikoli jistotu, že bude schválen státní rozpočet, že se vyhneme rozpočtovému provizoriu. V dané chvíli to dává mandát této vládě sestavit a předložit rozpočet a o jeho schválení bojovat. Musím říct, že to pro občanské demokraty neznamená jistotu Fischerovy vlády, protože premiér Fischer bude muset před sněmovnu předstoupit a popsat své exekutivní případně legislativní kroky v období do voleb," prohlásil Topolánek.

Způsob, jakým by si vláda měla říct o důvěru, nechává předseda ODS na Fischerovi. Hlasování o důvěře ale podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka není vůbec nutné.

"My si myslíme, že je potřeba pojmenovat problémy, které jsou před touto vládou a hlavně před touto zemí. Debatovat s politickými stranami, které tuhle vládu pomohly ustavit, a samozřejmě se širokou veřejností. Nemyslím si, že je nutné dělat nějaké další záležitosti typu hlasování o důvěře vládě a podobně. Tato vláda má širokou podporu nejen politického spektra, ale hlavně občanů," nastínil další kroky vlády Paroubek.

Na řadě je rozpočet

Schodek státního rozpočtu na příští rok by měl být 162,8 miliardy korun. Návrh státního rozpočtu, který původně počítal s deficitem 230 miliard korun, předloží vláda poslancům do 30. září. Ministr financí Eduard Janota bere výsledek jednání jako velký kompromis.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr financí Eduard Janota bere výsledek jednání jako velký kompromis.

"Já jsem velmi rád, že to dobře dopadlo. Že se nám podařilo rozumně odhadnout to, co je pro sněmovnu průchozí. Až na maličkosti, se kterými se musí počítat, je vytvořený určitý prostor, abychom mohli do úterka sestavit rozpočet," řekl Janota.

Například komunisti, kteří hlasovali proti balíčku úspor, už ale oznámili, že se pokusí některé své návrhy prosadit znovu. "To není žádný kompromis, to je podlehnutí hrubé síle. Bylo přijato pravicové řešení, tedy řešení proti lidem. V okamžiku, kdy příležitost bude, tak se samozřejmě budeme snažit prosadit tyto věci, protože není nadále možné, abychom rezignovali na zájmy lidí," prohlásil šéf klubu KSČM Pavel Kováčik.

Rodinné příspěvky zůstávají

Pověřený předseda zelených Ondřej Liška byl z výsledku hlasování spokojený. "My jsme s výslednou podobou balíčku velmi spokojeni, přesto litujeme, že neprošlo opatření, které by zavedlo zvýšení odvodu z hazardu, a zároveň s velkou lítostí konstatujeme, že prošly některé velmi podivné návrhy ministryně zdravotnictví, které povedou k privatizaci očkování a vyšachují krajské hygienické stanice," řekl Liška.

Přestože se nepodařilo prosadit návrh na zdanění hazardu, předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda je i tak s výsledkem projednávání ve sněmovně spokojený. "Je to odpovědný krok pro Českou republiku a jsme také rádi, že výsledné hlasování odpovídá dohodě, kterou jsme podporovali," řekl Svoboda.

Ministr financí Eduard Janota obhajuje návrh státního rozpočtu před poslanci | Foto: Tomáš Adamec

Miroslav Kalousek z TOP 09 po hlasování řekl, že zástupci této strany balík podpořili. Ideální ale pro něj byla původní verze ministra financí Eduarda Janoty.

"My jsme nepodporovali žádné pozměňující návrhy a nemáme radost z toho, že byly přijaty pozměňující návrhy, které zvýšily míru deficitu až na 162 miliard. Na druhou stranu 162 miliard je mnohem lepší číslo než 230. Když se podívám, jaká tady byla situace včera, tak jsem velmi spokojen. Zdá se, že v sociální demokracii přeci jen zvítězil rozum navzdory názorům jejího předsedy," podotkl Kalousek.

Poslanci z balíku nakonec vyškrtli snížení rodinných příspěvků, příspěvků pro postižené a zavedení nové sazby daně pro lidi s vyššími příjmy. Zůstane v něm naopak zdvojnásobení sazby daně z nemovitosti, které se však nebude týkat zemědělské půdy.

Veronika Malá, Václava Marešová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme