Třicet let starý zločin komunismu míří k polskému soudu

Před polským soudem skončí třicet let starý případ, ve kterém hrají hlavní roli agenti tehdejší Státní bezpečnosti. Ti chtěli v době komunismu kompromitovat především polské katolíky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Varšava - historické náměstí

Varšava - historické náměstí | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Důstojník polské státní bezpečnosti je podezřelý z úmyslné diskreditace polských věřících, kteří se v roce 1978 zúčastnili tradiční poutě do Czestochové. Podle dokumentů Institutu paměti národa, kteří vyšetřuje zločiny nacismu a komunismu, měl agent Jerzy D. rozhazovat po trase poutníků láhve s alkoholem, kondomy nebo zbytky cigaret.

Vůči účastníkům pěší pouti šlo o provokaci, která je měla očernit v očích obyvatel tak, aby jim během několikadenní cesty nepomáhali. Na místech, kde tisíce poutníků nocovaly, potom tajní policisté vytvořili dojem bujarých mejdanů, aby tak zlehčili náboženský charakter putování katolíků.

Vyšetřovatelé považují 30 let starou aktivitu agenta státní bezpečnosti za zločin komunismu, hrozí mu za to až pět let vězení.

Igor Maňour, Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme