Až 15 miliónů Němců neví, koho v neděli volit

Odhadem rekordních 15 miliónů Němců pořád neví, komu v nedělních volbách do Spolkového sněmu odevzdá svůj hlas. Poslední průzkumy dokládají vyrovnanost levicového a pravicového tábora.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fanoušci Angely Merkelové

Fanoušci Angely Merkelové | Foto: Jiří Hošek

Experti taky prorokují na německé poměry nízkou volební účast. Před čtyřmi roky činila 78 procent a tentokrát by měla být ještě nižší. Lidi by mohla odradit jednak nezáživná volební kampaň ale i stále častější spekulace o pokračování vlády velké koalice.

Podle berlínského zpravodaje ČRo Jiřího Hoška se stále více lidí kloní k alternativě pokračování velké koalice. "Z pohledu pravice onen vytoužený dvojblok stran křesťanské unie a liberálů podle posledních průzkumů malinko ztrácí sympatie voličů. Poměr sil mezi tímto seskupením a trojicí levicových subjektů se prakticky vyrovnal," přiblížil Hošek na Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aktuální situaci před nedělními volbami do německého Spolkového sněmu přiblížil na Rádiu Česko berlínský zpravodaj ČRo Jiří Hošek.

Také poslední průzkum institutu Forsa ukázal, že se levicový a pravicový tábor srovnaly na čtyřiceti sedmi procentech. Dvacet šest procent oprávněných voličů prý ještě neví, komu svěří své hlasy. Strany se na poslední chvíli snaží lidi oslovit SMS zprávami, e-maily i letáky vhazovanými do poštovních schránek.

Jedině televize ZDF setrvává u dlouhodobé prognózy a sice vítězství stran křesťanské unie spolu s liberály. Analytik Matthias Jung si myslí, že pravicový dvojblok "získá sice těsnou, ale bezpečnou většinu a že SPD zaznamená nejhorší výsledek v poválečné historii.

Jiří Hošek, Igor Maňour, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme