Pražští památkáři odmítají plány na rekonstrukci Klementina

Památkářům hlavního města Prahy se nelíbí některé plány Národní knihovny na rekonstrukci Klementina. V tomto barokním areálu má knihovna své hlavní sídlo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klementinum. Ilustrační foto

Klementinum. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Už dlouhá léta ale pracovníci knihovny usilují o jeho opravu a rozšíření. Nové vyjádření pražských památkářů může tak rekonstrukci ještě víc zbrzdit.

Národní knihovna chce na Klementinu nechat opravit fasádu a okna a uvažuje o zbourání haly, ve které jsou služby pro návštěvníky. Přemýšlí také o zastřešení hospodářského dvora a vybudování podzemních garáží.

Jenže právě tyto zásahy se památkářům nezamlouvají. Obávají se, že by barokní komplex přišel o svou historickou podstatu. Uvádějí to ve své zprávě.

Místa je málo

Existuje několik návrhů na rekonstrukci hlavního sídla Národní knihovny. Z Klementina by se například měla stát hlavně moderní čítárna. Sklady a depozitáře by Národní knihovna měla mít v Hostivaři. K těmto plánům se vedení Národní knihovny vrátilo po té, co zanikl projekt známé chobotnice architekta Jana Kaplického na pražské Letné.

Projekt na přestavbu není zatím schválený. Už se k němu vyjádřili památkáři a v nejbližší době bude zpracováno takzvané posouzení vlivu na životní prostředí.

Celý areál Klementina má rozlohu dvou hektarů, patří k němu dva kostely a jedna věž, ale v těch knihovna sídlo nemá. Přestože prostory knihovny již na konci srpna opustila Národní technická knihovna, místa pro nové knihy v Klementinu je pořád málo.

Michaela Vetešková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme