Írán zahájil testy raket krátkého doletu

Íránské revoluční gardy zahájily vojenské cvičení a už první den otestovaly rakety krátkého doletu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Balistické rakety krátkého dosahu FROG-7

Balistické rakety krátkého dosahu FROG-7 | Foto: www.army.cz

Uvedla to íránská arabskojazyčná televize al-Álam.

Několikadenní manévry mají podle oficiálního prohlášení "prověřit připravenost obrany Islámské republiky". Přicházejí za situace, kdy mezinárodní společenství znepokojilo odhalení dosud utajované stavby dalšího íránského závodu na obohacování uranu.

Televize al-Álam oznámila pokusné odpálení raket Tondar a Fáteh 110 na cvičné cíle. V průběhu manévrů nazvaných Velký prorok 4 se má podobných testů uskutečnit ještě několik.

Írán vs. Izrael

Západ znepokojují především íránské rakety delšího doletu a hlavně teoretická možnost jejich osazení jadernými hlavicemi.

Teherán tvrdí, že uran obohacuje výhradně k civilním účelům. Raketami už ale několikrát jeho generalita pohrozila Izraeli, a to pro případ, že by židovský stát zaútočil proti Íránu.

Takové náznaky z Izraele přicházejí, protože Teherán odmítá zastavit svůj jaderný program. Izrael už také několikrát podnikl námořní a vzdušné manévry, které podle západního tisku měly možnosti útoku na Írán prověřit.

Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman mezitím řekl, že existence další továrny na obohacování uranu je prý důkazem, že Teherán sestavuje jadernou bombu.

Břetislav Tureček, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme