Papež se sešel se zástupci církví a chystá se do Staré Boleslavi

Papež Benedikt XVI. se sešel s představiteli ekumenické rady církví. Kromě zástupců dalších křesťanských denominací se v Arcibiskupském paláci v Praze setkal i se zástupci židovské obce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Transparent oslavující návštěvu Svatého otce Benedikta XVI.

Transparent oslavující návštěvu Svatého otce Benedikta XVI. | Foto: Tomáš Adamec

Svatý otec hovořil především o náboženské krizi, kterou moderní společnost prochází. Snažil se opět motivovat křesťany k šíření víry.

"Křesťané by se neměli krčit ve strachu před světem, ale spíše se odvážně podělit o poklady pravdy, které jim byly svěřeny. Křesťané mají prokázat odvahu a otevřít se světu, ocenit vše, co je ve skutečnosti dobré a povzbudit muže i ženy k zásadnímu obrácení, které vyplývá ze setkání s Kristem," řekl Benedikt XVI.

Přehrát

00:00 / 00:00

Svatý otec se o své dojmy podělil na večerní tiskové konferenci. Co zaznělo shrnul páter Jan Balík.

Papež se vpodvečer setkal na Pražském hradě také se zástupci české akademické obce. Ocenil roli studentů a univerzitních kruhů při reformních změnách před 20 lety. Zároveň varoval před oddělováním rozumu od hledání pravdy.

Papež je s dosavadním průběhem své návštěvy v České republice velmi spokojen. Velký dojem na něho udělalo přijetí ze strany lidí. Vatikánský mluvčí Federico Lombardi také řekl, že po zdravotní stránce se dvaaosmdesátiletý Benedikt XVI. cítí dobře.

Na příjezd papeže se připravují ve Staré Boleslavi

Areál na letišti v Brně-Tuřanech, kde se dopoledne konala mše pro 120.000 lidí, se před večerem vyprázdnil. Otevřel se i sedmikilometrový úsek dálnice D1, který sloužil v době mše s hlavou katolické církve jako parkoviště pro stovky autobusů.

Na návštěvu papeže se teď připravuje Stará Boleslav. Benedikt XVI. tam v pondělí odslouží mši a uctí památku svatého Václava. Do města má přijet na 40 tisíc poutníků.

Do tamní Svatováclavské baziliky večer přivezli ostatky svatého Václava, kterým se v pondělí ráno pokloní Benedikt XVI. Stará Boleslav se už dnes plní poutníky. Hlavní nápor lidí ale přijde až zítra.

Využijte posílenou hromadnou dopravu

Organizátoři doporučují využít hromadnou dopravu a posilové spoje. Poutníci budou moci při cestě z Prahy do Staré Boleslavi využít například jednu ze speciálních kyvadlových linek K1 a K2, které pojedou od stanic metra Černý most a Letňany.

"Tyto zvláštní linky budou v provozu ráno od půl šesté do devíti hodin. Po skončení akce odvezou lidi zpátky do Prahy. Kromě toho budou posíleny běžné linky mezi Brandýsem nad Labem a Prahou. Také metro bude v ranních hodinách posíleno," řekl mluvčí společnosti ROPID Filip Drápal.

Na příjezd tisíců lidí se připravují i České dráhy, které zvýší přepravní kapacitu vlaků do Staré Boleslavi až o 40 tisíc míst. Dráhy vypraví i několik speciálních vlaků.

"Z Českých Budějovic do Staré Boleslavi pojede přes Tábor, Prahu a Lysou nad Labem zvláštní rychlík. Mezi Kolínem, Nymburkem a Starou Boleslaví pojede pět mimořádně postavených vlaků a zvláštní vlak přepraví také cestující do Staré Boleslavi z přípojných vlaků z Lysé nad Labem," uvedl mluvčí drah Radek Joklík.

Zájemci o dobrá místa při bohoslužbě si musí přivstat. Sektory pro diváky se otevřou už ve čtyři hodiny ráno.

Igor Maňour, Vojtěch Berger, Pavel Pavlas, Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme