Senátoři ODS dají Lisabonskou smlouvu k Ústavnímu soudu

Senátoři ODS mají předložit svou dlouho ohlášenou ústavní stížnost na Lisabonskou smlouvu. Smlouvu už schválily obě komory českého parlamentu, prezident Václav Klaus se ale rozhodl vyčkat v souvislosti s podnětem senátorů na vyjádření Ústavního soudu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie (Ilustrační foto).

Evropská unie (Ilustrační foto). | Foto: Tiskový servis Evropské komise

Podle jednoho z autorů stížnosti, senátora ODS Jiřího Oberpfalzera, se verdikt Ústavního soudu dá očekávat během několika příštích měsíců.

"První posuzování, které ústavní soud prováděl a týkalo se šesti bodů, byla žádost senátu jako celku. A trvalo měsíce. Soudím, že nyní je Ústavní soud v jisté výhodě, protože musel prostudovat větší část smlouvy. Pokud naše náměty a dotazy budou komplikovanější, tak mu to může trvat déle, ale myslím si, že opět půjde o měsíce," domnívá se Oberpfalzer.

Senátoři ODS jsou přesvědčeni, že Lisabonská smlouva omezuje svrchovanost České republiky. "A to způsobem takovým, že v budoucí Evropě by bylo postavení České republiky a českého národa, budu to nyní vulgarizovat, spíše národa služebného než národa partnerského," řekl senátor Oberfalzer.

Lidovci jsou proti

Senátoři stížnost předkládají, přestože soud už jednou konstatoval, že smlouva není v rozporu s ústavou, a neztotožnil ani s názorem, že smlouva omezuje suverenitu České republiky.

"Ústavní soud ale neposoudil smlouvu jako celek. Ústavní soud se zabýval jen šesti body, které senát použil jako ilustraci svých pochybností, a zbytek smlouvy Ústavní soud neřešil," dodal Oberfalzer.

Lisabonskou smlouvu, která reformuje instituce a fungování EU, minulý týden ratifikovalo Německo. Její přijetí by kromě Česka měli dokončit ještě Polsko a Irsko. Irové zopakují referendum o smlouvě 2.října a přes klesající podporu se dá očekávat, že ji schválí.

Lidovci vyzvali senátory, aby ústavní stížnost na Lisabonskou smlouvu nepodávali. Podle předsedy KDU-ČSL Cyrila Svobody to Česku nijak v zahraničí nepomůže. První stížnost podle něj pak odpověděla na ty nejdůležitější otázky.

Tomáš Pavlíček, Zbyněk Zykmund, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme