Světové mocnosti pobouřily íránské raketové zkoušky

Íránské raketové zkoušky vyvolaly ostrou kritiku světových mocností. Teherán v pondělí cvičně odpálil dvě rakety dlouhého doletu Šaháb 3 a Sedžíl. Írán tvrdí, že tyto kapacity buduje k obraně, a to za situace, kdy Izrael nevylučuje útok na íránská jaderná zařízení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád | Foto: WorldNetDaily

Západ ale považuje raketové testy za provokaci a poukazuje na chystané rozhovory o íránském jaderném programu.

Spojené státy, Británie, Francie i Evropská unie se shodují: Teherán zkouškou raket provokuje a vyhrocuje situaci, zatímco ve čtvrtek má zasednout k jednacímu stolu. Tam pět stálých členů Rady bezpečnosti a Německo očekávají od Íránců jasné vyjádření ke svému jadernému programu.

Také Rusko vyjádřilo znepokojení, i když vyzvalo, aby svět nepodléhal emocím a soustředil se na chystané rozhovory. Ačkoli Moskva tradičně oponuje snahám Západu o tvrdý postih Íránu, Rusy pobouřilo už minulý týden odhalení dalšího íránského závodu na obohacování uranu. Mezinárodní společenství přitom po Teheránu požaduje zavření i první továrny v Natanzu.

Břetislav Tureček, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme