Topolánek varuje: Česko může skončit bez eurokomisaře

Česko se vystavuje vážnému riziku, že nebude mít eurokomisaře, řekl po jednání s předsedou Evropské komise Josém Barrosem předseda ODS Mirek Topolánek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

M. Topolánek přichází na jednání

M. Topolánek přichází na jednání | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Ke ztrátě pozice eurokomisaře by mohlo dojít, pokud v Česku rychle neskončí ratifikace Lisabonské smlouvy v případě kladného výsledku irského referenda. Topolánek bude proto apelovat na senátory, aby opakovanou stížnost nepodávali.

Českého kandidáta na eurokomisaře by mohli odmítnout schválit europoslanci. Pokud by Česko neratifikovalo Lisabonskou smlouvu před koncem října. Podle Topolánka je toto nebezpečí reálné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu Ondřej Bouda a politolog Lukáš Macek o jednání Topolánek-Barroso

"Myslím, že vystavovat se takovému riziku je nesmyslné, budu samozřejmě apelovat na senátory, aby opakovanou stížnost nepodávali," řekl Topolánek.

Podle Topolánka by stěžovatelé uvrhli Česko do velké izolace. Zopakoval, že se schválením Lisabonské smlouvy chce spojit i osud své další politické kariéry.

Lukáš Macek: Klaus musí podepsat

Podle Hospodářských novin začala česká vláda i špičky nejsilnějších politických stran hledat způsob, jak přimět prezidenta Klause k podpisu Lisabonské smlouvy, protože obě komory parlamentu již smlouvu schválily. Uvažuje se prý o žalobě k soudu na prezidenta pro nečinnost nebo seškrtání rozpočtu Hradu.

Podle politologa Lukáše Macka je však třeba v prvé fázi apelovat na státnictví Václava Klause.

"Měl by přijmout fakt, že když se parlament jednoznačně vyjádřil a Ústavní soud neshledal, že by byla smlouva v rozporu s českou ústavou. Vzhledem ke svému ústavnímu postavení, kdy je volen parlamentem, by měl tuto vůli respektovat a měl by podepsat," prohlásil Macek.

José Manuel Barroso a Mirek Topolánek | Foto: Audiovisual service EU

Tlaky na prezidenta jsou však podle něj předčasné. Václava Klause je třeba vyzvat k tomu, aby přestal věc blokovat a podepsal, protože k blokaci nemá mandát.

"Pokud by podepsat nechtěl, nátlakové scénáře jsou možné, ale mohlo by se stát, že stejně jako uprostřed českého předsednictví Česko v EU hodně ztratilo kvůli politickým sporům, tento scénář by se mohl nyní opakovat. Dvě takové situace za jeden rok by mohly naše postavení v EU poznamenat na mnoho let dopředu," domnívá se politolog Macek.

Pavel Novák, Alena Adámková, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme