Plagiátorská kauza pokračuje. Na plzeňských právech končí dva proděkani

Oba proděkani spojení v Plzni s plagiátorskou kauzou na místní právnické fakultě ve svých funkcích končí. Ivan Tomažič a Milan Kindl oznámili, že se svých postů na Západočeské univerzitě vzdávají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Paragraf modrý

Paragraf modrý | Foto: Filip Rožánek

"Minulou středu, když se sešlo vedení právnické fakulty a vedení univerzity, oba deklarovali, že v úterý složí funkce," řekl v Radiofóru k rezignaci proděkanů Tomažiče a Kindla rektor univerzity Josef Průša.

Kvůli aféře už v pátek rezignoval děkan fakulty Jaroslav Zachariáš. V úterý ho nahradil bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci na plzeňské právnické fakultě hovořil v Radiofóru rektor Západočeské univerzity Josef Průša.

"Jiří Pospíšil je jednak absolventem fakulty a je také na částečný úvazek místním pedagogem. V tomto sporu, který virtuálně můžeme označit mezi dvěma stranami, je neutrální. Je to zkušený manažer, což prokázal jako ministr spravedlnosti," vysvětlil Průša, proč dočasné vedení plzeňské fakulty svěřil právě exministru spravedlnosti.

Hlavním úkolem Jiřího Pospíšila bude podle rektora zklidnit situaci na fakultě a zavést standardní postupy. "Přenést fakultu přes období než se zvolí nový, všemi pravomocemi vybavený děkan," dodal.

Podle něj nehrozí plzeňské právnické fakultě odebrání akreditace, i když to tak může na první pohled vypadat. "Samozřejmě věci, které se objevily, které bezprostředně nesouvisí s akreditací, mohou znamenat i toto ohrožení, ale já věřím, že se to vysvětlí a akreditace právnické fakultě zůstane," uvedl Průša.

Pospíšil chce obnovit dobrou pověst fakulty

"Bude třeba, aby bylo vytvořeno nové vedení fakulty, které učiní celkový audit poměrů na fakultě - od přijímacího řízení po doktorandské studium. Připraví seznam kroků, které je třeba změnit a s tímto seznamem v horizontu tří týdnů předstoupí před akademický senát. A jasně tyto kroky pojmenuje," řekl Jiří Pospíšil.

Mandát Jiřího Pospíšila není časově omezen. Jak ale uvedl, nechce, aby byl delší než jeden rok.

Problémy na právnické fakultě vygradovaly předminulý týden obviněním proděkana právnické fakulty z padělání disertační práce. Také se zjistilo, že v univerzitní knihovně chybí další 35 disertačních prací a délka studia některých absolventů neodpovídá standardní době.

Milan Kopp, Tereza Tomášková, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme