Čína kvůli oslavám uzavře i letiště v Pekingu

V Číně vrcholí přípravy na oslavy 60. výročí nástupu komunismu k moci, které se budou konat ve čtvrtek 1. října. Jejich součástí je i vojenská přehlídka, při které Čína představí některé své nejmodernější zbraně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čína: Oslavy 60. výročí

Čína: Oslavy 60. výročí | Foto: Robert Mikoláš

Samotné přehlídky se potom zúčastní na 180 tisíc Číňanů. Připraveno je už na 60 alegorických vozů, obrovský sbor čítající 5 tisíc členů a 80 tisíc žáků základních škol, kteří nastoupí v 49 zástupech. Po celém Pekingu jsou navíc vyvěšeny rudé vlajky a transparenty s číslem 60.

Čína se ale chystá poručit i větru a dešti. Hezké počasí má totiž zajistit osmnáct speciálních letadel, která budou rozprašovat chemické látky vyvolávající déšť. O rozptýlení smogu a mlhy se pak na zemi má postarat osmačtyřicet vozidel. Armádní meteorologové tak na čtvrtek slibují mírně oblačné až slunečné počasí.

Policie vše hlídá

Přípravy na slavnostní přehlídku doprovázejí i přísná bezpečnostní opatření. Novináři potřebují ke vstupu na slavnost zvláštní akreditaci schválenou ministerstvem zahraničí a ani poté nemají jistotu, že budou moci přehlídky zúčastnit. Omezení se týkají i samotných Číňanů, kteří pro vstup potřebují pozvánky.

Pohyb je navíc omezen v téměř celém Pekingu. Na začátku každé ulice, mezi bloky domů, apod. jsou dobrovolníci ve žlutých vestách, kteří dohlížejí na bezpečnost. Celkem jich bylo mobilizováno asi 800 tisíc a jejich úkolem je policii hlásit jakékoli podezřelé aktivity.

V Pekingu jsou také rozmístěny desetitisíce příslušníků všech ozbrojených složek včetně protiteroristických jednotek. V den před samotnou přehlídkou bude navíc zcela uzavřeno okolí náměstí Nebeského klidu i hlavní třída Čchan-kan.

Zakázáno je i pouštění draků

Zcela čistá musí zůstat i obloha. Zákaz tak platí pro pouštění draků či domácích holubů, oblíbené to činnosti obyvatel Pekingu, a to v okruhu 200 kilometrů. Opatření však platí i pro letadla. 1. října proto bude na nejméně tři hodiny uzavřeno i letiště v metropoli, které patří k nejvytíženějším nejen v Asii.

Číňané, kteří tedy bude chtít vidět nejmodernější čínská bojová letadla, tanky či jaderné rakety, musí zůstat doma a vše sledovat v televizi.

Robert Mikoláš, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme