Transparency International chce ovlivnit zákon o lobbingu

Česká republika musí přijmout pravidla upravující politický lobbing, podobná těm, která platí v Evropské unii či Spojených státech. Myslí si to ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Ondráčka

David Ondráčka | Foto: Alžběta Švarcová

O zákonu upravujícím lobbing se v Česku diskutuje dlouho; návrh zákona už leží v Poslanecké sněmovně. Otázkou však je, v jaké formě a zda vůbec bude přijat.

"To, co leží nyní ve sněmovně, je první verze. My jako Transparency International chystáme vlastní komplexní pozměňovací návrh, který se opírá o západoevropské modely," řekl David Ondráčka ve vysílání Rádia Česko.

"Podstatné je, aby se tím sněmovna začala zabývat, aby se našla politická vůle tato pravidla udělat a zároveň omezit poslance i lobbyisty," dodal ředitel české pobočky Transparency International v souvislosti s nejnovější aférou, kdy někteří zástupci politických stran byli usvědčeni z ochoty vzít úplatek za změnu loterijního zákona.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý rozhovor s Davidem Ondráčkou na Rádiu Česko

Zákon by měl podle něj hlavně oddělit lobbyisty, kteří se pohybují na pomezí kriminální činnosti, od těch, kteří fungují profesionálně.

"Ti by byli donuceni k určité míře otevřenosti, ale získali by za to, že budou bráni jako legitimní lobbyisté," vysvětlil David Ondráčka v rozhovoru pro Rádio Česko.

Kvůli aféře, na níž upozornil deník Mladá fronta DNES, přišli čeští komunisté o dva své místopředsedy. Jiří Dolejš a Čeněk Milota v úterý rezignovali na své funkce a vedení strany jejich rezignaci přijalo. Oba čelí podezření, že byli ochotni za milion korun upravit novelu loterijního zákona ve prospěch loterijních firem. V souvislosti s kauzou už rezignoval také poslanec TOP09 Ladislav Šustr a generální sekretář KDU-ČSL Jiří Stodůlka.

Marika Táborská, Ondřej Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme