Vláda předloží návrh rozpočtu se schodkem 163 miliardy korun

Vláda předloží parlamentu návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 163 miliardy korun. K tomuto číslu dospělo ministerstvo financí po schválení úsporného balíčku minulý týden ve sněmovně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sv. Václav na dvacetikoruně

Sv. Václav na dvacetikoruně | Foto: Jana Šustová | Zdroj: Český rozhlas

Další navrhované změny vláda podle premiéra Jana Fischera odmítla: "Vláda zůstává na tom, že nebude valorizovat na příští rok důchody, nehodlá projevovat tuto iniciativu a zůstává na snižování mezd ve státním sektoru o 4 procenta. Nicméně způsob realizace pro jednotlivé resorty budou ještě předmětem pečlivé debaty na několika úrovních."

Schodek z původně plánovaných 230 miliard srazila úsporná opatření, která prošla sněmovnou minulý týden. Premiér Jan Fischer potvrdil, že vláda nehodlá valorizovat důchody a trvá na čtyřprocentním snížení platů státních zaměstnanců. Po protestech školských odborů ale zřejmě diferencovaně.

"Budeme se zabývat způsobem snižování platů ve státní správě podle jednotlivých skupin. A´t už jsou to učitelé, ozbrojené složky, policisté, hasiči a tak dále," připomněl Fischer.

Česko pomůže zaplaveným Filipínám

Sto tisíc eur, tedy zhruba dva a půl milionu korun - takovou sumu poskytne na likvidaci následků povodní na Filipínách Česko. O uvolnění humanitární pomoci rozhodla vláda. Podle premiéra Jana Fischera má kabinet pro tyto případy rozpočtové rezervy.

"Je to částka takové výše, která odpovídá těmto událostem. Pokud bychom ji chtěli navýšit, tak samozřejmě vyžaduje další usnesení a rozhodnutí vlády. To vyhodnotíme podle situace," uvedl premiér.

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme